Internet of Things va impacta puternic sistemele ERP

Adoptarea IoT (Internet of Things) la scara larga in companiile din Romania va duce la o dublare, la fiecare 12 luni, a volumului de date rulat in sistemele informatice ale acestora, potrivit unei proiectii realizate de Wizrom Software. Acest volum de date urias va pune probleme solutiilor ERP care sunt insuficient de adaptabile pentru a permite consolidarea si analiza volumului tot mai mare de date.

IoT aduce o noua provocare pentru producatorii de ERP si anume testarea cu adevarat a capacitatii de scalabilitate a solutiilor lor, pentru ca volumele de date vor creste exponential de la an la an. IoT va impune noi standarde producatorilor de solutii ERP, precum necesitatea de a avea motoare puternice de analiza de business„, a declarat Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software.

In prezent, 90% din intrarile de date intr-o solutie ERP sunt procesate de operatori si provin de la un numar foarte mic de terminale – computere, cititoare de coduri de bare, echipamente GPS. In cazul adoptarii IoT de catre o companie din domeniile productie, transporturi sau logistica, volumul de date generat de senzori (things) va ajunge pe termen mediu sa reprezinte cel putin jumatate din total, punand probleme serioase atat pe partea de infrastructura de conectare si cea de stocare date, cat mai ales pe partea de consolidare si analiza a datelor.

Dintr-o data, sistemul ERP va fi inundat cu de doua ori mai multe date si daca solutia nu a fost adaptata la o asemenea incarcare, nu va mai functiona cum trebuie‎. Dar, in acelasi timp, IoT aduce beneficii uriase companiilor care vor adopta acest concept si aici ma refer la castiguri clare din cresterea eficientei operationale si scaderea costurilor de operare„, explica Adrian Bodomoiu.

IoT combinat cu ERP va permite companiilor sa monitorizeze si previzioneze consumuri de energie si materie prima, varfurile de performanta ale angajatilor, varfurile de consum in companie, precum si o multime de alti indicatori la care probabil inca nici nu s-au gandit, dar care le-ar putea imbunatati eficienta operationala.

Wizrom a implementat deja solutii adaptate la IoT la clienti din domeniile productie si transport. Este vorba de WizPro ERP si RoadNet TMS, care folosesc date preluate direct de la senzorii plasati pe echipamentele industriale, respectiv flotele auto – fie transport marfa, fie ale fortei de vanzari.

Meniu