Cuprins:
1. „Quiet hiring”
2. Flexibilitatea și sistemul hibrid câștigă tot mai mult teren
3. Asumarea responsabilității pentru bunăstarea angajaților din partea companiilor
4. În căutare de soft skills vs. hard skills
5. Crearea pachetelor salariale atractive
6. Învățarea la locul de muncă
7. Oamenii și AI-ul coexistă și muncesc împreună
8. Progrese în privința DEI
9. Crearea de organizații orientate către un țel mai larg
10. HR intră în Metaverse
11. Automatizarea proceselor HR
Nu e nevoie să fii profet pentru a desluși care sunt cele mai importante tendințe și previziuni în HR pentru 2023.
Există o mulțime de provocări cu care companiile se confruntă în acest moment. De la lipsa forței de muncă și a competențelor, la „Marea Demisie” (Great Resignation) și creșterea costului vieții, toate creează provocări economice pentru companii. Aceste aspecte au făcut ca balanța să se încline în favoarea angajaților care își exprimă clar nevoile și așteptările pe care le au din partea angajatorilor: flexibilitate, program previzibil și sentimentul de apartenență la un colectiv sau o serie de valori comune.
Pe măsură ce imprevizibilitatea continuă și în 2023, liderii de resurse umane trebuie să caute soluții pentru a face față cu succes pieței ale muncii aflate în continuă schimbare.
1. „Quiet hiring”
În ciuda îngirjijorărilor cu privire la recesiune, datele ne arată că majoritatea liderilor HR se așteaptă ca piața muncii să devină tot mai competitivă. Astfel, continuă să se propage fenomenul „quiet hiring”, adică situația în care angajații primesc mai multe responsabilități care depășesc fișa actuală a postului.
2. Flexibilitatea și sistemul hibrid câștigă tot mai mult teren
Pe parcursul pandemiei, felul în care muncim s-a schimbat. Potrivit lui McKinsey, pandemia a accelerat transformarea digitală în organizații cu trei până la patru ani. Drept urmare, companiile care au rezistență la flexibilitate se vor pune într-o poziție dezavantajată din punct de vedere competitiv. Mai mult decât atât, 64% dintre angajați ar lua în considerare renunțarea la locul de muncă dacă angajatorii le-ar cere să se întoarcă la birou cu normă întreagă.
Ca tendințe și previziuni în HR pentru 2023, ne așteptăm ca specialiștii în resurse umane să stabilească un set de reguli clare despre unde, cum și când se lucrează. De asemenea, acolo unde acestea nu există deja, ei vor lucra la stabilirea unor obiective de performanță, pași de urmat pentru pentru a obține o promovare și criterii de creștere a salariului.
3. Asumarea responsabilității pentru bunăstarea angajaților din partea companiilor
Aproape 3 din 5 angajați au raportat efecte negative ale stresului la locul de muncă în urma pandemiei. Pentru anul 2023, companiile își vor asuma mai multă responsabilitate pentru sănătatea angajaților prin crearea de inițiative de contracarare sau evitare a epuizării (burnout-ului) angajaților.
Câteva dintre aspectele pe care se va concentra departamentul HR: sănătate mintală și emoțională, promovarea comunicării eficiente, delimitarea vieții personale de locul de muncă, dar și cultivarea unor relații sănătoase între manageri și angajați, bazate pe respect reciproc.
4. În căutare de soft skills vs. hard skills
Companiile sunt „forțate” să-și extindă și diversifice căutările de resure umane pentru a acoperi și categora angajaților care aleg să urmeze cariere neliniare. Astfel, companiile devin tot mai confortabile evaluând candidații în funcție de capacitatea lor de a îndeplini un rol, mai degrabă decât acreditările sau experiența anterioară.
Mai mult decât atât, angajatorii caută mai degrabă soft skills decât hard skills, alături de empatie, răbdare și amabilitate. Categoria „hard skills” a trecut pe locul doi deoarece acestea pot fi oricând învățate, pe când softs skills precum adaptabilitatea și flexibilitatea sunt naturale și mai dificil de deprins.
5. Crearea pachetelor salariale atractive
Confortul financiar al angajaților nu este de neglijat, mai ales în contextul în care inflația, prețurile și creditele cresc de la o zi la alta. Mai mult ca oricând, angajații îți doresc confort și din punct de vedere financiar, iar dacă acesta nu este asigurat în mod susținut, vor pleca.
6. Învățarea la locul de muncă
Printre tendințele anului 2023 se numără și reinventarea strategiilor de dezvoltare a angajaților. Conform raportului McKinsey, pe fondul „Marii Demisii” (Great Resignation), lipsa unui plan de dezvoltare al carierei și avansării este motivul principal pentru care angajații renunță la un loc de muncă. Așadar, anul 2023 aduce sub lupă învățarea strategică, dezvoltarea de abilități aliniate cu capacitățile de care compania are nevoie pentru a fi competitivă.
7. Oamenii și AI-ul coexistă și muncesc împreună
Obișnuiam să ne gândim la forța de muncă mixtă ca fiind o combinație între angajații cu normă întreagă și cei cu normă parțială. Însă utilitatea sporită a automatizării a schimbat această definiție.
Ba mai mult, organizațiile folosesc din ce în ce mai mult tehnologiile emergente (asistenți AI) pentru a colecta date despre angajați. Așadar, în 2023, pe măsură ce avem în vedere viitoarea forță de muncă mixtă, organizațiile se vor concentra pe crearea unui set de reguli și audituri transparente privind datele angajaților pentru a se asigura că datele din spatele algoritmilor sunt imparțiale.
8. Progrese în privința DEI
În ciuda vizibilității sporite și a atenției acordate diversității, echității și incluziunii (DEI), conducerea organizațională este încă prea adesea discriminatorie. Ca previziune pentru 2023, ne așteptăm ca printre tendințele anului să se regăsească și dezvoltarea unei culturi organizaționale incluzive și redefinirea criteriilor pe care liderii le au în vedere când iau decizii cu impact major asupra angajaților.
Într-un loc de muncă divers și incluziv, angajații se simt apreciați datorită faptului că le sunt respectate trăsăturile care îi fac unici și diferiți.
9. Crearea de organizații orientate către un țel mai larg
Una dintre schimbările fundamentale care au putut fi observate în ultimii ani este accentul tot mai mare pus pe țelul mai larg al companiilor („purpose”). Conectarea țelului companiei cu obiective de CSR clare este o modalitate valoroasă a HR-ului de a avea un impact asupra lumii și de a atrage candidați mai buni.
Ba mai mult, cercetările efectuate de McKinsey arată că atunci când angajații își consideră munca semnificativă, performanța lor se îmbunătățește cu 33%. De asemenea, ei, sunt cu 75% mai implicați față de organizația lor și cu 49% mai puțin predispuși să plece.
10. HR intră în Metaverse
Conform Gartner, până în 2026, 25% dintre oameni vor petrece cel puțin o oră pe zi în metavers. Aceasta înseamnă că organizațiile care se poziționează ca lideri în acest spațiu vor folosi 2023 ca punct de plecare pentru unele dintre aceste activități, inclusiv evenimente virtuale, integrarea angajaților, târguri de carieră, dar și întâlniri.
De asemenea, nu este de neglijat nici potențialul de a folosi metaversul ca oportunitate de învățare și formare la locul de muncă. Meta investește 150 de milioane de dolari în crearea unui ecosistem de învățare captivant care va face învățarea mai accesibilă prin metaverse.
11. Automatizarea proceselor HR
Automatizarea proceselor HR reduce erorile și îmbunătățește coerența într-o companie, arată una dintre cele mai valoroase previziuni în HR pentru anul 2023.
Softurile de resurse umane precum WizOne au evoluat pentru a ține pasul cu schimbările din ultimii ani: recompense salariale, beneficii, recrutare, pontaj etc. WizOne este un instrument de business complet pentru planificarea și administrarea resurselor umane și are numeroase beneficii pentru facilitarea proceselor companiei. În condițiile în care platforma se ocupă de operațiunile automatizate, angajații din departamentul de resurse umane au mai mult timp pe care îl pot dedica bunăstării angajaților.
Fără îndoială, anul 2023 se anunță a fi un an al oportunităților imense pentru HR. Cu toate acestea, există o serie de provocări de depășit. În primul rând, redefinirea muncii în sistem remote sau hibrid. În al doilea rând, companiile trebuie să înțeleagă că aceste tendințe și predicții nu vizează doar un departament, ci întregul business.
Este timpul ca HR-ul să facă un pas în față, să capteze oportunitățile pe care le aduce 2023 și să-și reafirme rolul esențial în structura de management al afacerii.