Cele mai frecvente 5 probleme legate de pregatirea statului de plata a salariilor

wiz one pontaj

Cu toate ca ar fi ideal sa muncim din pasiune, salariul este motivatia principala pentru angajatii dumneavoastra. Iar pentru departamentul de resurse umane pregatirea statelor de plata este una dintre activitatile cele mai sensibile. Calculul corect al sumelor brute si nete ale salariului de baza si altor componente ale salariului este o activitate care presupune atentie maxima la detalii si interpretarea corecta a datelor in functie de prevederile legii salarizarii.

Utilizarea unui soft de resurse umane performant – un aliat impotriva erorilor
Multe erori apar in situatii precum:
• Schimbari frecvente in legislatia muncii
• Situatii juridice specifice ale unor angajati
• Pontarea corecta a orelor suplimentare

Un soft de resurse umane complex cum este WizOne integreaza toate functiile specifice care previn aparitia acestor erori. Pe de o parte, puteti realiza pontarea automata a salariatilor. Acest lucru este de o importanta majora, pentru ca pontajul manual poate contine erori sau, mai grav, poate fi falsificat. Pe de alta parte, implementarea unui sistem automat de verificare a existentei si valabilitatii documentelor necesare la angajare va protejeaza compania de situatii precum angajarea ilegala sau fara drept de munca al unor persoane.

In principiu, echipa Wizrom Software a identificat urmatoarele probleme care apar in pregatirea statelor de plata in situatia in care operatiunile de calcul a salariului sunt efectuate partial cu softul de resurse umane, si partial cu alte softuri, sau chiar manual:

[accordion title=”1. Calculul corect al platii pentru ore suplimentare” is_open=”yes”]Lipsa unui sistem standardizat si bine pus la punct pentru transmiterea si centralizarea orelor suplimentare aprobate pentru plata poate duce la erori in calculul salariilor. Angajatii vor observa discrepante intre asteptarile lor conform calculelor pe care si le-au facut si suma efectiv primita. Aceasta va duce la nemultumiri si o disponibilitate mai mica a acestora sa rezolve problemele importante la timp, daca acest lucru inseamna munca peste program.

Cu ajutorul unui software HR cum ar fi WizOne, aceste probleme vor fie evitate, deoarece orele suplimentare se inregistreaza cu ajutorul functiei de pontaj a muncii. Astfel, fiecare salariat va primi suma corecta pentru munca prestata in plus fata de programul de lucru obisnuit.

[/accordion]

[accordion title=”2. Aplicarea corecta a deducerilor personale si a retinerilor pentru fiecare angajat” is_open=”no”]Traim intr-o lume complexa, in care anumite probleme personale au impact asupra vietii profesionale. Unii dintre angajatii dumneavoastra nu au mai putut achita un credit si acum au decizii finale de executare silita a salariului. Altii trebuie sa plateasca pensie alimentara in urma divortului.

Toate aceste retineri obligatorii trebuie luate in considerare si aplicate corect in calculul salariului net pe care il primeste angajatul. Un soft de HR performant ca WizOne va permite sa atasati toate documentele relevante la fisa angajatului si sa implementati un sistem tip checklist pentru a verifica aplicarea retinerilor conform dosarelor inregistrate in managementul de personal.

[/accordion]

[accordion title=”3. Aplicarea corecta a legislatiei privind salarizarea” is_open=”no”]Legea salarizarii este in continua schimbare in tara noastra. Nu este de mirare ca multi angajati din departamentele de HR din diverse companii au dubii uneori in ce priveste interpretarea legislatiei pentru calculul impozitului si contributiei sociale, mai ales in perioada anterioara publicarii normelor de aplicare a legii.

Intr-un soft de HR performant, schimbarile impuse de lege se pot implementa rapid si se vor reflecta automat in calculul tuturor statelor de plata din companiei. Astfel, pentru fiecare persoana din organigrama, de la director general la functiile de executie, se va aplica regimul de taxe si impozite corect.

[/accordion]

[accordion title=”4. Calculul impozitelor pentru beneficiile in natura” is_open=”no”]Negocierile de angajare depasesc nivelul salariului – de obicei, vorbiti despre pachetul de beneficii cu candidatii pe care ii intervievati. Aceste beneficii pot reprezenta automobil sau telefon mobil de serviciu care pot fi utilizate si in scop personal, asigurare de sanatate, abonament la o sala de fitness, etc.

Toate aceste beneficii sunt considerate plata in natura conform legii salarizarii si sunt supuse unor niveluri de impozitare. Daca departamentul de HR nu dispune de un soft de resurse umane adecvat, capabil sa includa toate componentele extra-salariale in formula de calcul, s-ar putea sa comiteti erori in calculul impozitului pe venit datorat.

[/accordion]

[accordion title=”5. Plata in valuta” is_open=”no”]Poate ca in prezent nu aveti angajati expati, dar este posibil sa aveti nevoie de un specialist din strainatate pe viitor. Acesti specialisti sunt obisnuiti cu o flexibilitate mai mare in plata salariului decat cei din Romania. In principiu, vor solicita plata salariului in valuta (dolar SUA, Euro, Yen japonez, etc.).

In cazul in care aveti mare nevoie de serviciile acestui specialist, va trebui sa ii satisfaceti astfel de cerinte, in masura in care sunt compatibile cu legislatia din Romania. Lucrul cu un soft de resurse umane puternic va va ajuta sa efectuati corect conversia valutara si sa aplicati impozitele corect (mai ales daca o parte din acestea nu sunt datorate in Romania, ci in statul de origine al angajatului expat).

[/accordion]

WizOne este un soft de HR avansat si performant dedicat companiilor mari cu un volum mare de state de plata si cu operatiuni de HR complexe.