Tichetele de masa sunt bonuri valorice care pot fi utilizate pentru cumpararea produselor alimentare. Aceste tichete sunt printre cele mai frecvente beneficii acordate de companiile din Romania angajatilor. In acest articol, echipa Wizrom Software va va arata de ce sunt preferate tichetele de masa de angajatori si cum sa calculati corect numarul de tichete acordate fiecarui angajat utilizand programul de salarizare WizSalary.
Avantaje fiscale la acordarea tichetelor de masa angajatilor
Tichetele de masa au un regim special fata de alte tipuri de beneficii pe care le pot acorda angajatorii. Mai intai, ele nu sunt incluse in baza de calcul a contributiilor sociale pe care angajatorul le suporta pentru angajati. De asemenea, impozitul pe venit aplicat pentru valoarea acestor tichete este de 10%.
In plus, tichetele de masa acordate angajatilor sunt deductibile la calculul impozitului pe profit al companiei. Astfel, compania dumneavoastra va suporta costuri relativ reduse pentru acordarea acestui tip de beneficiu, in comparatie cu altele. De altfel, chiar si angajatii prefera sa primeasca tichete de masa in loc de abonamente la sala de gimnastica, telefoane mobile sau alte beneficii similare.
Care este valoarea tichetelor de masa pe care le puteti acorda?
In ce priveste valoarea nominala a tichetelor de masa, aceasta nu poate depasi suma de 15,18 RON per tichet, conform OMMJS nr. 1.618/2018. Aceasta este valoarea maxim deductibila, insa nu reprezinta o valoare obligatorie. Puteti opta sa le acordati angajatilor tichete de masa cu o valoare nominala mai mica.
In programul de calcul salarii WizSalary puteti crea un camp separat in fluturasul de salariu pentru a evidentia valoarea totala a tichetelor de masa acordate pentru fiecare angajat. Astfel, angajatii vor avea o imagine mai clara a tuturor beneficiilor si drepturilor salariale primite in luna respectiva.
Conditiile de acordare a tichetelor de salarii
Conform legii, se acorda un tichet de salariu pentru fiecare zi de munca efectiva a angajatilor. Astfel, se exclud din calculul zilelor pentru care se acorda tichete de masa:
• Zilele de concediu (medical, de odihna, de studii sau fara plata)
• Sarbatorile legale
• Zilele in care angajatul este absent de la munca
• Zilele in care angajatul este detasat sau delegat in afara localitatii
• Zilele libere speciale acordate de angajator pentru evenimente deosebite (aniversarea infiintarii companiei, team building etc.)
Din punct de vedere legal si angajatii care lucreaza cu norma partiala sunt eligibili pentru acordarea tichetelor de masa.
Atentie! Tichetele de masa sunt un beneficiu pe care il acordati strict la discretia dumneavoastra. Nu este obligatoriu ca toti angajatii din companie sa primeasca tichete de masa.
Un program de calcul salarii complex permite monitorizarea acordarii tichetelor de masa
Tinand cont de explicatia de mai sus, este foarte important sa le oferiti angajatilor din departamentul de contabilitate – salarizare un instrument de lucru adecvat pentru calculul corect al tichetelor de masa totale acordate de companiei.
Softul de salarii WizSalary permite calculul exact al zilelor efectiv lucrate de angajat, prin evidentierea clara a zilelor de concediu si a celor in care angajatul a fost detasat sau deplasat in interes de afaceri.
De asemenea, programul de payroll WizSalary interfateaza cu softul de HR si pontaj WizOne, dezvoltat de Wizrom Software, pentru a prelua automat fisa de pontaj a fiecarui angajat. Astfel, departamentul de salarizare are la dispozitie doua modalitati de determinare a numarului de tichete de masa cuvenite angajatilor, fara erori si fara a face calcule manuale.
Evidenta corecta a tichetelor de masa, un control mai bun asupra cheltuielilor companiei
Monitorizarea corectitudinii acordarii tichetelor de masa este extrem de importanta. In primul rand, datorita faptului ca este vorba de o cheltuiala deductibila, autoritatile fiscale verifica modul de acordare a acestor beneficii in cadrul controalelor efectuate la companii.
Pe langa aceste considerente de ordin fiscal, fiecare manager doreste sa optimizeze in mod constant cheltuielile companiei, atat cele de HR, cat si de alta natura. In softul de salarizare WizSalary pot fi definite categoriile de angajati care nu primesc tichete de masa, pentru a facilita departamentului de salarizare calculul numarului total de tichete acordate de companie.
In plus, puteti modifica valoarea tichetelor de masa acordate (fara a depasi pragul deductibil de 15,18 RON per tichet) in functie de valorile lunare calculate in programul de calcul salarii WizSalary pentru a mentine cheltuielile totale de personal in limitele bugetului stabilit de companie.
Wizrom Software va ofera WizSalary, un programul de salarizare performant, dezvoltat special pentru a satisface necesitatile IMM-urilor din Romania. Solicitati o oferta personalizata la adresele de email office@wizrom.ro, sales@wizrom.ro si numarul de telefon +40 742 035 496.