Acte Control ITM – Ce documente HR trebuie sa­­ aveti pregatite ?

qualidade

Printre responsabilitatile dumneavoastra ca manager se afla si cea de a fi pregatit intotdeauna pentru un eventual control in compania dumneavoastra din partea autoritatilor. Cele mai frecvente controale la care sunt supuse companiile din Romania, de obicei inopinat, sunt cele din partea ANAF si ITM.

Fiti gata in orice moment pentru o inspectie privind resursele umane

Dupa cum stiti, piata muncii din tara noastra este una extrem de mobila si activa. Principala problema din aceasta piata este monitorizarea respectarii conditiilor legale privind angajarea si prestarea muncii. Acesta este principalul motiv al intensificarii controalelor din partea reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca.

Stim ca sunteti cu toate documentele necesare la zi, intocmite conform legii, dar stim si cat de ocupati sunteti cu atributiile manageriale de zi cu zi. De aceea, echipa Wizrom Software a considerat util sa pregateasca o lista cu documentele ce vi se vor solicita in mod uzual in timpul unui control ITM.

Pentru inceput, trebuie sa va asigurati ca angajatii dumneavoastra cunosc cu exactitate:

 • Programul de lucru zilnic
 • Numarul total de ore prestate in fiecare luna
 • Salariul net pe care il incaseaza efectiv

Aceste date sunt solicitate intr-un formular tipizat pe care inspectorii ITM il distribuie angajatilor in timpul controlului. Pentru angajatii care primesc state de salarii pregatite in softul de resurse umane WizOne, toate aceste informatii se afla clar evidentiate si usor de identificat.

 

Lista documentelor solicitate de inspectorii ITM
[accordion title=”1. Registrul Unic de Control” is_open=”yes”]
Acest document tipizat este obligatoriu pentru toate firmele din Romania si evidentiaza lista tuturor controalelor efectuate de-a lungul existentei companiei de catre autoritatile statului: financiar-fiscale, sanitare, de urbanism, privind calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, etc.[/accordion]

[accordion title=”2. Actele constitutive ale angajatorului (companiei)” is_open=”no”]Aceste acte sunt:

 • Actul constitutiv al firmei
 • Codul de inregistrare fiscala (CUI)
 • Autorizatia de functionare
 • Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii

Aceste documente trebuie obligatoriu sa fie pastrate in original la sediul social al companiei in orice moment. In plus, fata de aceste documente, inspectorii vor solicita si procura notariala de imputernicire a reprezentantului companiei in calitate de angajator.[/accordion]

[accordion title=”3. Registrul general de evidenta a angajatilor” is_open=”no”]
Aici este vorba despre o serie de documente privind salariatii companiei:

 • Statele de salarii
 • Dosarele de personal ale angajatilor
 • Documentele care atesta plata contributiilor pentru salariati la bugetele statului
 • Balanta de verificare contabila privind fondul de salarii
 • Foaia colectiva de prezenta a angajatilor
 • Documente justificative pentru concedii de orice fel si ore suplimentare
 • Normative de plata in cazul companiilor care platesc salarii pe sistem normat.

Pentru companiile care utilizeaza softul de HR WizOne, va fi extrem de usor sa se pregateasca pentru un control, intrucat programul este structurat in asa fel incat sa ofere acces rapid la diferite documente si sa genereze orice fel de rapoarte solicitate de inspectori. In plus, softul va alerteaza intotdeauna daca lipsesc documente obligatorii din dosarul de personal al angajatilor sau cand anumite documente urmeaza sa expire (carte de identitate, pasaport, certificare, etc.).[/accordion]

[accordion title=”4. Regulamentul intern semnat de fiecare angajat” is_open=”no”]
Acest document este creat de fiecare companie in parte pentru a stabili standardele de conduita profesionale, regulile ce trebuie respectate de angajati la locul de munca si in relatia cu clientii, afiliatii si furnizorii companiei, proceduri specifice de lucru, cod vestimentar etc.

Fiecare angajat trebuie sa citeasca si sa semneze la angajare acest regulament intern. In solutia software HR WizOne puteti adauga cu usurinta copia scanata a acestui document alaturi de celelalte documente necesare pentru angajare si sa verificati existenta acestuia in cazul tuturor salariatilor prin cateva comenzi din program.[/accordion]

[accordion title=”5. Documente specifice solicitate companiilor de resurse umane” is_open=”no”]
Daca firma dumneavoastra presteaza servicii de recrutare si plasare de forta de munca, vi se vor solicita alte acte specifice activitatii:

 • Contractele care contin oferte ferme de locuri de munca
 • Acte doveditoare privind conditiile si modul in care se desfasoara activitatea de recrutare
 • Documentele cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate
[/accordion]

Cu softul de resurse umane WizOne, compania dumneavoastra va face fata cu brio oricarui control ITM. Descoperiti WizOne de la Wizrom Software – un instrument de afaceri puternic, flexibil si in conformitate cu legislatia muncii din Romania!