Implementarea unui sistem ERP este un process in care implicarea conducerii si a personalului companiei joaca un rol esential. Sa faci mici modificari in procesele interne ale companiei este un lucru, dar sa induci in eroare angajatii este un risc destul de mare asupra functionarii companiei. Aceste perturbari pot afecta perfoarmanta angajatilor, reducand din rezistenta acestora la schimbare si totodata, micsorand posibilitatea unei implementari cu succes a softului ERP.
In acest proces, trebuie sa tineti cont, ca manageri, de cateva sfaturi:
- Daca angajatii nu inteleg pe deplin motivul pentru care compania are nevoie de o astfel de schimbare, atunci asigura-te ca le oferi suport suficient pe parcursul procesului de implementare.
- Trebuie sa acorzi maxima atentie atunci cand alegi platforma pe care o vei implementa. Tine cont de faptul ca un sistem ERP trebuie sa fie cat se poate de flexibil pentru a putea fi personalizat in functie de nevoile companiei tale. Exista posibilitatea ca softul implementat sa nu reuseasca sa se adapteze la procesele si nevoile organizationale.
- Ia-o pas cu pas. Tine cont de sfaturile si de ghidul celor mai bune practici pe care furnizorul ti le va oferi. Concentreaza-te mai intai asupra celor mai importante procese si apoi ia in considerare extinderea (implementarea unui nou modul ERP).
- Un aspect important este ca noul sistem ERP sa aiba interfata prietenoasa cu orice tip de dispozitiv de pe care va fi accesat (telefon mobil, tableta, desktop).
- Este foarte probabil ca angajatii sa nu reuseasca sa utilizeze din prima softul ERP sau sa nu stie care sunt toate functiile care pot fi accesate. De aceea, este aproape obligatoriu ca managerii sa le ofere angajatilor sesiuni speciale de training prin care acestia sa fie initiati in utilizarea noii platforme.
- Compara costul total al ownership-ului – licenta + hardware + implementare + personalizare + cereri de schimbare + intretinere + costuri interne.
Procesul de implementare a unui sistem ERP are legatura cel mai mult cu angajatii companiei, si dupa aceea cu procesele de business. Deoarece firma va trece printr-o schimbare semnificativa, gestiunea implementarii ERP trebuie planificata si controlata cu foarte mare atentie. Conducerea companiei, pe langa faptul ca finanteaza acest proiect, trebuie, de asemenea, sa aiba si un rol activ pe parcursul intregului proces. Asadar, implementarea cu succes a unui sistem ERP consta, in mare pare, in angajamentul continuu din partea managementului organizatiei.