Cuprins:
1. Ce este un program de salarizare
2. De ce avem nevoie de un program pentru salarizare
3. Care sunt avantajele folosirii unui astfel de soft
4. Ce caracteristici de bază trebuie să aibă un soft de salarizare
5. Care sunt funcţionalităţile specifice softului de salarizare
6. Când este recomandat să implementăm un soft de acest gen
7. Cum putem alege cel mai potrivit soft pentru compania noastră
Implementarea unui program de salarizare în cadrul unei companii, fie ea IMM sau corporaţie, este obligatorie pentru buna funcţionare a activităţii acestuia.
În ciuda aparenţelor, un astfel de soft nu doar vine să uşureze munca persoanelor însărcinate cu calculul şi plata salariilor, ci ajută la mai buna organizare şi gestionare a tuturor contractelor de muncă dintr-o companie, indiferent de tipul acestora, plata activităţilor efectuate şi a impozitelor datorate statului şi raportările rapide pentru a măsura gradul de profitabilitate al unui angajat.
Ce este un program de salarizare
Programul de salarizare este un software utilizat pentru gestionarea tuturor etapelor presupuse de acest proces, de la partea de înregistrare a angajaţilor companiei şi până la plata salariilor acestora.
Un astfel de program de salarizare este însă cu mult mai complex, înglobând în el şi partea de pontaj, prezenţa la muncă, ore suplimentare, calculul salariilor cuvenite fiecărui angajat, împrumuturi, lichidări, precum şi depunerea declaraţiilor necesare ANAF sau o analiză amănunţită care să scoată la suprafaţă profitul realizat de comenzile gestionate de fiecare salariat sau alte calcule de acest tip.
Având înregistrate toate datele necesare în acest software, activitatea financiară la acest capitol se simplifică extrem de mult, se automatizează şi sunt excluse şi eventualele erori umane în realizarea calculelor necesare.
Este cu atât mai importantă cu cât vorbim de o activitate repetitivă, lunară, eficientizând astfel munca personalului ce se ocupă de acest tip de activităţi.
De ce avem nevoie de un program pentru salarizare
Pentru toţi cei care lucrează în domeniul salarizării necesitatea unui asemenea program este mai mult decât evidentă.
Fiecare calcul implică analiza unor mulţime de lucruri şi efectuarea unor calcule ce nu permit greşeli.
Sunt urmărite zilele de lucru, programul, concediile sau orele suplimentare efectuate de fiecare angajat în parte, impozitele datorate şi multe altele.
Procesarea manuală a acestora presupune foarte mult timp şi poate fi cauza multor erori, în timp ce un program software reuşeşte să automatizeze întregul proces, având inclusiv posibilitatea de a transmite avertizări atunci când expiră contractele cu perioadă determinată sau bugetele stabilite pentru anumite direcţii au fost depăşite.
Care sunt avantajele folosirii unui astfel de soft
Automatizarea, eficientizarea şi eliminarea erorilor umane sunt principalele avantaje pe care le putem observa la prima vedere în cazul folosirii unui program de salarizare.
Dar avantajele utilizării unui asemenea soft sunt cu mult mai multe.
Mulţi dintre noi ne-am lovit deja de multiplele schimbări aduse în legislaţia muncii şi de nesiguranţa păstrării acestor decizii pe termen lung.
Orice modificare în acest sens înseamnă necesitatea schimbărilor de contracte, a modalităţii de calcul şi plată a salariilor, a impozitelor datorate.
Dacă în companie este utilizat un software de salarizare lucrurile devin ceva mai simple, efectuând toate schimbările în cadrul programului, acestea fiind aplicate automat fiecărui angajat, în funcţie de tipul său de contract.
Vorbim, în mod practic, de economie de timp şi bani, extrem de necesare în buna funcţionare a oricărei companii, indiferent de mărimea acesteia.
Ce caracteristici de bază trebuie să aibă un soft de salarizare
Pentru ca un program de salarizare să îşi îndeplinească funcţiile şi să justifice achiziţia sa într-o companie trebuie să aibă câteva caracteristici de bază obligatorii.
Vorbim aici despre:
– managementul tuturor mişcărilor care influenţează salariul fiecărui angajat, de la zile de muncă, ore suplimentare, concedii (medical, de odihnă, fără plată etc.), prime, bonusuri, avansuri de salariu etc.;
– capacitatea de a calcula salariile conforma datelor introduse în sistem şi a legislaţiei în vigoare;
– posibilitatea de a genera rapoarte şi ştate de plată, precum şi fluturaşi de salariu;
– gestionarea tichetelor de masă, cadou sau de vacanţă;
– gestionarea declaraţiilor ce trebuie depuse către ANAF;
– urmărirea performanţelor angajaţilor şi a bugetelor prestabilite.
Care sunt funcţionalităţile specifice softului de salarizare
Un program de salarizare eficient acoperă mai multe ramuri extrem de necesare în buna funcţionare a oricărei companii:
– generarea şi gestionarea dosarelor de personal, care pot cuprinde copiile contractelor de muncă, ale actelor adiţionale, actelor de studii, fişe de post sau modificările aduse contractelor de muncă, precum detaşările;
– emiterea ştatelor de plată luând în considerare categoriile dorite, precum programul de muncă, orele suplimentare, vacanţe etc.;
– calcularea automată a asigurărilor şi impozitelor datorate, precum şi efectuarea rapidă a plăţii acestora;
– calcularea rapidă a salariilor brute şi nete în funcţie de toate datele deja introduse în sistem, de la concedii la ore suplimentare, de la bonusuri sau prime la decontări;
– stocarea corespunzătoare, în siguranţă a documentelor şi informaţiilor;
– capacitatea de emitere automată a rapoartelor necesare.
Când este recomandat să implementăm un soft de acest gen
Programele de salarizare sunt utile şi mai mult decât necesare atât în cadrul companiilor mari, cât şi a IMM-urilor.
Eficientizarea este unul dintre paşii necesari dezvoltării oricărei companii, iar în acest caz nu vorbim de un simplu program de calcul al salariilor, ci de un software complex care ajută atât la gestionarea mai eficientă a bugetului, cât şi la relaţia mai eficientă cu autorităţile şi plata impozitelor datorate.
Cu atât mai mult este important să iei în calcul că orice soft de acest tip trebuie implementat înainte de începerea unui trimestru nou, astfel încât să poată înregistra şi gestiona toate mişcările în conformitate cu legile în vigoare la acel moment.
Cum putem alege cel mai potrivit soft pentru compania noastră
Ca şi în cazul altor programe software menite să optimizeze activitatea în cadrul companiei, şi în această situaţie trebuie să ţii cont de câteva lucruri specifice care vor face diferenţa în timp.
Astfel, atunci când trebuie să alegi softul potrivit, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:
– gestionarea totală a activităţii salariale, de la introducerea contractelor de muncă ale angajaţilor la calcule, plata impozitelor şi generarea actelor necesare salariaţilor, precum şi a rapoartelor ce scot în evidenţă eficienţa sau pierderile în anumite zone;
– securitatea datelor încărcate în program, astfel încât accesul să fie permis doar celor autorizaţi în acest sens, iar informațiile să fie protejate în cazul unor atacuri cibernetice;
– capacitatea de personalizare a softului în funcţie de necesităţile companiei şi tipul de contracte de muncă cu care lucrează, de la cele individuale la cele de drepturi de autor, la convenţii civile sau colaborări pe bază de proiect;
– posibilitatea de actualizare automată, odată cu modificările legislaţiei.
WizSalary este cea mai sigură soluție integrată pentru calculul salariilor
Special concepută pentru a răspunde tuturor necesităților legate de calculul salarial, WizSalary este soluția cu cel mai mare număr de salarii procesate în România.
Adaptat permanent legislației și cerințelor din domeniu, sistemul este un instrument integrat, util indiferent de tipul de activitate și de numărul de angajați ai companiei care îl utilizează.
Beneficii pentru business:
Automatizarea proceselor de administrare de personal, urmărire a prezenței și calcul salarial prin intermediul unei soluții integrate, extrem de flexibilă și ușor de configurat.
Siguranța deplină a gestionării tuturor informațiilor și posibilitatea de a obține în timp real rapoarte de management dinamice și date statistice, în formate multiple.
Posibilitatea operării de modificări în managementul de personal, ulterioare lunii de salarizare curente, ceea ce conferă eficiență operațională și control asupra proceselor, datelor și documentelor.
Corectitudinea, siguranța și confidențialitatea datelor introduse, precum și respectarea permanentă a cadrului legal prin actualizări imediate ale modificărilor de legislație în domeniul forței de muncă.
Află mai multe despre WizSalary și contactează-ne pentru o ofertă personalizată.