Cele mai bune soluții digitale din 2021 pentru companiile de producție

Wizpro solutii digitale 2021

Producția este unul dintre cele mai dinamice și provocatoare sectoare economice din România, cu o contribuție importantă la PIB-ul țării. Este, de asemenea, un sector din ce în ce mai competitiv, în condițiile în care producătorii locali încearcă să răspundă cerințelor în rapidă schimbare ale consumatorilor, mai repede și mai bine decât companii din toată lumea. Pentru a-și atinge obiectivele anul acesta, mai ales după toate schimbările din 2020, companiile din zona de producție trebuie să poată accelera schimbarea și să-și eficientizeze procesele – nu numai pe linia de producție, ci și în toate domeniile care susțin producția.

O modalitate de a face acest lucru este digitalizarea lor prin utilizarea unui software adecvat, începând cu un ERP. O soluție ERP este, în esență, construită pentru a simplifica operațiunile, pentru a îmbunătăți eficiența și pentru a reduce costurile în orice companie în care este implementată. Dar un ERP dedicat, precum WizPro, poate oferi beneficii foarte specifice pe care nicio companie de producție nu poate și nici nu ar trebui să le ignore.

  1. Vizibilitate îmbunătățită

Cu ajutorul unui ERP pentru producție, toate departamentele dintr-o companie pot accesa și vizualiza aceleași date, garantându-le acuretețea în timp real. Astfel, toți, de la echipa financiară până la cei care lucrează în prima linie de producție sau în departamentul de achiziții, pot să verifice în orice moment planificarea proiectelor, starea producției, controlul calității, inventarul, costul bunurilor vândute și multe altele. Datorită vitezei cu care se pot face aceste verificări, echipele se pot coordona mai bine unele cu alte, fără timpi morți, iar astfel colaborarea și procesele interne devin mult mai fluide.

  1. Eficiență crescută

Un software ERP le permite, totodată, companiilor din zona de manufacturing să urmărească toate activitățile lanțului de aprovizionare în detaliu, de la început până la sfârșit – o sarcină care altfel ar fi aproape imposibilă sau, cel puțin, extrem de dificilă. Datorită acestei funcționalități din soft, responsabilii pot identifica repede orice decalaje sau sincope care ar putea afecta producția sau livrarea bunurilor finite și pot lua măsurile necesare pentru ca procesul de producție să nu fie întârziat (și, astfel, să se piardă bani).

  1. Livrare la timp

Să utilizezi un ERP înseamnă să poți să vezi din doar câteva click-uri starea, în timp real, a inventarului de materii prime, să poți să faci estimări mai precise ale cererii și, pe baza acestora, să planifici producția astfel încât să minimizezi orice întârzieri. Datorită acestor beneficii cheie, orice companie de manufacturing poate să garanteze livrarea la timp a produselor, un element esențial pentru performanță în 2021.

  1. Calitatea îmbunătățită a produsului

Un ERP dedicat companiilor de producție facilitează monitorizarea defectelor produselor și poate să identifice exact etapa în care se produce problema în procesul de proiectare sau producție, ajutând astfel echipele să ia măsurile necesare pentru a asigura produse de cea mai înaltă calitate. În acest mod, un ERP contribuie nemijlocit la creșterea vânzărilor, a satisfacției clienților și, implicit, a profiturilor.

  1. Costuri reduse

Un sistem ERP pentru industria de manufacturing reduce costurile în diferite feluri. Productivitatea crescută a lucrătorilor minimizează orele suplimentare și cheltuielile aferente cu forța de muncă și salarizarea. Precizia îmbunătățită a proceselor de producție reduce risipa de materiale și cantitatea de produse neconforme. O mai bună urmărire a materiilor prime și a totalului de produse finite, combinată cu o planificare mai precisă a cererii, elimină stocurile prea mari. Iar vizibilitatea îmbunătățită asupra tuturor aspectelor financiare ale producției poate ajuta la identificarea unor zone în care se pot realiza economii.

WizPro pentru producție înclude, spre exemplu, o funcționalitate separată numită MRP, ce reprezintă planificarea necesarului de materiale și materii prime. Cu ajutorul acestei, puteți măsura exact ce cantități de materiale aveți nevoie și, mai important, când aveți nevoie de ele, ajutându-vă să vă faceți aprovizionarea la cel mai bun preț. Spre exemplu, dacă previzionați o dinamică sporită a producției în perioada următoare, iar stocarea materiilor prime nu este o problemă, poate fi o idee excelentă să achiziționați stocuri mai mari, beneficiind astfel de reducerea prețului datorită cantității. Pe de altă parte, sunt alte situații în care acest discount poate să vă aducă pierderi pe termen lung, dacă vă va costa mai mult să țineți aceste stocuri imobilizate în cazul în care nu aveți cerere suficientă. Aceste estimări sunt dificil de realizat manual, însă rapide și chiar simple un ERP.

  1. Decizii mai bune

Software-ul ERP le permite producătorilor să obțină date complete despre toate aspectele operațiunilor lor comerciale, cum ar fi performanța vânzărilor, clienții, profiturile și pierderile, stocurile sau finanțele. Echipa de management poate să acceseze aceste informații oricând, dându-le astfel posibilitatea să facă planuri de business mai realiste și, deci, să conducă compania în direcția cea mai bună pentru dezvoltare.

  1. Planificarea producției

Pentru a acoperi întregul proces de producție și a-i îmbunătăți eficiența la fiecare nivel, specialiștii noștri le recomandă clienților companii de producție extinderea capabilităților unui ERP printr-o soluție dedicată de planificare a producției. Planit oferă un mecanism flexibil de conectare la soluțiile ERP deja implementate, dar și la alte surse de date relevante în procesul de planificare a productiei, pentru a ușura acest proces pentru utilizatori și a-l face mai eficient, dar și mai simplu de urmărit. Soluția ține cont, de exemplu, de corelația dintre linia de producție și anumite caracteristici ale produsului final sau de anumite competențe sau atestate necesare angajaților pentru a fi asignați pe un traseu sau utilaj de producție. Astfel, fiecare aspect al procesului de producție este analizat și organizat pentru eficiență maximă.

Capacitatea de a lega mai multe departamente și divizii printr-un ERP centralizat joacă un rol important în a ajuta orice companie de producție să devină mai robustă și mai eficientă, într-un moment în care condițiile mediului de business sunt tot mai restrictive. Cu fiecare echipă care poate să acceseze datele de care are nevoie și să-și îmbunătățească procesele, întreaga companie are de câștigat în fața clienților, oferindu-i un avantaj competitiv important pe piață.