Cum să ții pasul cu viitorul resurselor umane în a doua jumătate a anului 2023

Soft resuerse umane wizrom

Pe măsură ce tehnologia se schimbă, la fel se va schimba și viitorul resurselor umane. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, se estimează o creștere de 10% a locurilor de muncă în domeniul resurselor umane între 2020 și 2030, subliniind importanța lor în cadrul organizațiilor.

În anii 2000, departamentele HR se bazau în mare parte pe documente fizice, iar organizațiile nu considerau managementul resurselor umane drept o strategie de afaceri. Recrutarea și personalul de resurse umane nu foloseau rețelele sociale pentru a atrage candidați iar beneficiile nu erau considerate esențiale. 20 de ani mai târziu, multe s-au schimbat și evoluțiile continuă să se manifeste.

Adevărul este că într-o lume post-pandemică, resursele umane nu ar trebui ignorate. Acest departament reprezintă coloana vertebrală a forței de muncă și nu ar trebui să fie considerat un aspect garantat.

Cum să ții pasul cu viitorul resurselor umane?

Viitorul resurselor umane este plin de provocări și oportunități fascinante! În acest context în continuă schimbare, ca manager de resurse umane trebuie să te adaptezi și să rămâi în pas cu noile tendințe.

Întrucât organizațiile caută să maximizeze productivitatea și eficiența, este esențial să ții cont de tehnologie, incluziune, analiza datelor, munca la distanță, transparența, beneficiile angajaților și bunăstarea angajaților.

1.  Tehnologie și automatizare

Lista de responsabilități ale specialiștilor în resurse umane devine din ce în ce mai lungă, astfel că managerii trebuie să găsească soluții pentru a eficientiza aceste sarcini și a îmbunătăți comportamentul organizațional al angajaților lor. Potrivit estimărilor McKinsey Global Institute, 56% din sarcinile de zi cu zi ale profesioniștilor HR pot fi automatizate cu tehnologiile existente.

Pe măsură ce timpul trece, companiile își dau seama că utilizarea tehnologiei poate duce la mai puține erori, decizii mai bune și securitate sporită a informațiilor sensibile. Prin integrarea WizOne în activitățile departamentului de resurse umane, companiile pot beneficia de multiple funcționalități precum automatizarea integrării și deconectării angajaților, gestionarea feedback-ului și a sondajelor, precum și fluxuri de lucru optimizate.

Utilizând WizOne, companiile pot reduce eforturile manuale și pot elibera timp prețios pentru profesioniștii în resurse umane, astfel încât aceștia să se poată concentra pe alte activități.

2.  Diversitate și incluziune

Diversitatea și incluziunea sunt aspecte extrem de importante în gestionarea resurselor umane și vor juca un rol central în viitorul acestui domeniu. Astfel, profesioniștii în resurse umane integrează acum valori specifice în tablourile de bord pentru a se asigura că angajările se fac pe baza competențelor și aptitudinilor și nu pe baza caracteristicilor fizice.

Asigură-te că departamentul tău de resurse umane depune toate eforturile pentru a promova diversitatea angajaților și pentru a crea un mediu de lucru inclusiv.

3.  Un mod de lucru hibrid

În decursul ultimilor ani, angajații au constatat că munca de la distanță sau în regim hibrid li se potrivește mai bine decât să vină la birou zilnic. Această modalitate de lucru le oferă angajaților un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, precum și economii la cheltuielile de transport. În plus, 77% dintre angajați au afirmat că posibilitatea de a lucra de acasă îi face mai fericiți.

Pe măsură ce normele tradiționale de lucru de la 9 la 5 se schimbă, profesioniștii în resurse umane se vor confrunta cu provocarea de a lucra cu angajați din întreaga lume, într-o diversitate de formule. Secretul pentru ca munca de la distanță să funcționeze corect pentru toți cei implicați este utilizarea unui sistem puternic de management al resurselor umane precum WizOne. Acesta le permite managerilor direcți și departamentului HR să rămână aproape de angajați și să gestioneze de la distanță sarcini specifice, precum introducerea și validarea pontajelor, urmărirea productivității și performanței individuale sau eliberarea și aprobarea unui număr de documente HR (adeverințe, concedii etc.).

4.  Beneficiile și bunăstarea angajaților

Companiile încep să înțeleagă că angajații fericiți și sănătoși sunt mai productivi și eficienți, creând astfel un mediu de lucru mai sănătos pentru toți. În plus, investiția în bunăstarea angajaților poate contribui la reducerea ratei de rotație a personalului și la creșterea angajamentului angajaților pentru viitor.

Dar bunăstarea angajaților nu se rezumă doar la fitness și nutriție, ci include și bunăstarea financiară și mentală. Pentru a se adapta la această schimbare, organizațiile și departamentele de resurse umane trebuie să identifice ce consideră angajații importante cu privire la bunăstare și beneficii și să ajusteze în consecință beneficiile existente. Aceasta va crea un mediu de lucru motivat și angajat, unde angajații se simt bine tratați și sprijiniți.

Prin soluția WizOne, angajatorii pot gestiona beneficiile oferite și avea vizibilitate asupra modului în care acestea sunt distribuite sau utilizate, indiferent că vorbim acces la programe de wellness și îngrijire a sănătății, sau de asistență medicală și servicii de consiliere.

Concluzie

Compania ta poate privi viitorul resurselor umane ca o oportunitate de a crea un mediu de lucru mai bun și de a obține avantaje competitive. Menținerea ritmului cu tendințele și tehnologia din domeniul resurselor umane poate aduce beneficii semnificative, cum ar fi o creștere a ratelor de angajare și retenție, precum și îmbunătățirea bunăstării în toate departamentele. Doar un departament de resurse umane pregătit și actualizat poate atrage candidați talentați și poate susține creșterea organizației.

Este momentul să fii la curent cu aceste schimbări și să creezi o cultură a resurselor umane care să susțină evoluția și să te diferențieze de concurență. Contactează echipa de specialiști Wizrom și descoperă care sunt cele mai bune soluții HR pentru compania ta.