Evolutia procesului de recrutare: tendinte pentru 2020

Angajații reprezintă cele mai valoroase active ale unei companii de top, iar ei știu acest lucru. De aceea, procesul de recrutare s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Tinerii profesioniști își cunosc valoarea și știu cum să negocieze atunci când se află față în față cu specialistul HR.

 

Pe de altă parte, profesioniștii în resurse umane au la dispoziție know-how și instrumente de lucru avansate pentru a merge dincolo de CV și a afla exact ce poate oferi un candidat,  verificând dacă acesta este o alegere potrivită pentru cultura companiei. Un astfel de instrument este softul de resurse umane și pontaj WizOne, un aliat extrem de puternic pentru manageri și echipa de HR.

 

Cum a evoluat domeniul HR și încotro se îndreaptă?

Noile tehnologii au transformat toate domeniile de business, inclusiv domeniul HR. Internetul de mare viteză și telefoanele inteligente au făcut posibilă mobilitatea managerilor și angajaților. De asemenea, au permis dezvoltarea unor softuri complexe și puternice, cum este programul de pontaj și HR WizOne. Aceste softuri ușurează munca profesioniștilor și le oferă managerilor informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii în orice domeniu, de la investiții la politica de salarizare.

 

În același timp, forța de muncă bine pregătită este din ce în ce mai conectată, nu doar cu tendințele în recrutare de la nivel local , ci și internațional. Ei au posibilitatea să accepte oferte de muncă în afara granițelor, iar unii dintre aceștia chiar au o experiență de muncă în străinătate. Astfel, la interviul pentru angajare, ei au anumiți termeni de comparație și standarde privind relația angajat-angajator.

 

Evoluția procesului de recrutare: tendințe pentru 2020

Ținând cont de preferințele angajaților și necesitățile companiilor, acestea sunt tedințele care vor defini procesele de recrutare de succes pentru companii:

 

  1. Oferiți flexibilitate în programul de lucru

Flexibilitatea nu înseamnă program de lucru redus sau lipsa completă a controlului asupra activității angajatului. În realitate, companiile care deja oferă acest beneficiu angajaților recunosc faptul că fiecare persoană este unică în abilitățile și talentele sale. Unii sunt foarte productivi când lucrează de acasă. Alții sunt capabili să se concentreze mai mult pe proiecte importante dimineața foarte devreme sau seara târziu.

 

Dacă munca angajatului nu este strict normată prin softul de pontaj WizOne, este în beneficiul mutual al companiei și al angajatului să oferiți flexibilitate în programul de lucru. Și, întrucât o mare parte a muncii implică lucrul la calculator, acest stil de lucru este extrem de ușor de implementat în orice companie.

 

  1. Oferiți beneficii relevante pentru angajați

Salariul este un element de bază în orice negociere de angajare, însă nu mai este de multă vreme singurul avantaj care atrage un profesionist. Companiile de succes care atrag cei mai talentați angajați oferă pachete de beneficii care includ asigurări private de sănătate sau viață, abonamente la săli de gimnastică sau spa sau opțiuni de achiziție a acțiunilor companiei.

 

În softul de resurse umane și pontaj WizOne, aveți posibilitatea de a crea scenarii tip „what if” privind bugetul pentru HR, incluzând diferite beneficii. Întrucât unele dintre acestea sunt scutite de impozite și contribuții sociale, este posibil să vă dați seama că un beneficiu extra-salarial vă costă mai puțin decât o sumă de bani mai mare oferită ca salariu.

 

  1. Căutați angajați care se vor integra rapid în cultura companiei

Fiecare companie are o cultură internă proprie, definită de misiune și valori, imaginea de brand și cerințele pieței. De exemplu, o casă de avocatură prezintă o imagine sobră și profesională, în care competența și confidențialitatea sunt elemente cheie. O companie de marketing digital, pe de altă parte, are o imagine mai modernă și mai relaxată, axată pe creativitate și talent în utilizarea rețelelor sociale.

 

Din acest motiv, este bine să acordați timp angajatului să vorbească despre sine în timpul interviului, pentru a afla mai multe despre personalitatea acestuia. Experiența în muncă și abilitățile profesionale sunt importante, dar și mai importantă este capacitatea angajatului de a se integra în cultura companiei.

 

  1. Recrutarea socială, o tendință care atrage tinerii profesioniști

Pe lângă calculele privind salariile și beneficiile pe care le realizați în softul de pontaj și HR WizOne, există și alte moduri în care puteți profita de tehnologie pentru a găsi angajați de top. Rețelele de socializare au devenit noile site-uri de recrutare pentru mileniali și generația Z. Facebook, LinkedIn, chiar și Instagram sunt canale pe care companiile își prezintă cultura internă și ofertele de angajare.

 

Printr-o strategie atentă de promovare a imaginii companiei, a echipei și sediului veți atrage cu siguranță mai mulți candidați calificați decât puteți obține doar prin publicarea anunțurilor de angajare pe site-uri specializate.

 

  1. Atmosfera la birou, la fel de importantă ca beneficiile

Referitor la tendința prezentată mai sus, promovarea atmosferei de lucru trebuie să fie inclusă și în interviul de angajare, nu doar pe rețelele de socializare. Viitorul angajat vrea să știe cum este să lucrezi pentru compania respectivă. Așa cum specialistul HR caută angajați cu personalitatea adecvată pentru companie, profesioniștii la rândul lor caută o companie în care să poată lucra în cele mai bune condiții și în concordanță cu stilul propriu de a-și desfășura activitatea.

 

De exemplu, dacă le explicați candidaților că vor avea acces la funcția Self-Help prin softul de resurse umane WizOne și softul de salarizare WizSalary, aveți toate șansele să angajați tineri profesioniști dinamici, obișnuiți cu tehnologia digitală.

 

  1. Căutați să construiți relații pe termen lung, nu să ocupați rapid un post liber

Un angajat profesionist și loial companiei poate deveni un valoros ambasador al brandului pe rețelele de socializare. De aceea, angajatorii sunt mai interesați să găsească angajați care vor să își construiască o carieră în companie și nu sunt doar în căutarea unui simplu job.

 

Combinând abilitățile echipei de HR cu puterea de analiză computerizată a softului de pontaj și resurse umane WizOne, creați o grilă de întrebări pentru interviu care vor scoate în evidență intențiile candidaților pe termen mediu și lung, nu doar cea actuală de a se angaja.