Sistemele ERP sunt printre cele mai populare solutii software de business management ce au capacitatea de a oferi informatii in timp real. Implementarea ERP presupune un proces complex care afecteaza angajatii, modul de lucru, dar si procesele interne.
Implementearea reusita a unui soft ERP implica procese de business, cerinte stricte, prestabilite si intructiuni de ghidare strategice clar definite.
Cum treci peste provocarile procesului de implementare intr-un mod rapid si totodata cu impact de durata asupra productivitatii si performantei utilizatorilor? Raspunsul la aceasta intrebare consta in respectarea etapelor prin care trebuie sa treaca organizatia inainte de implementarea unui soft ERP:
- Pregateste-te
In aceasta etapa trebuie sa analizezi foarte bine care sunt nevoile companiei. Incepe prin identificarea proceselor de business critice si a indicatorilor cheie de performanta (KPI). O analiza de business initiala puternica va asigura o implementare mai usoara a unui soft ERP.
- Planifica
In aceasta etapa trebuie stabilite obiectivele implementarii ERP si ce doriti mai exact sa obtineti in urma acesteia. Una dintre problemele cele mai des intalnite in procesul de implementare deriva de la faptul ca managerii nu stabilesc de la inceput obiective masurabile, bine definite. Un soft ERP, de cele mai multe ori, are nevoie de optiuni care sa ii permita sa fie configurat in functie de nevoile companiei unde se face implementarea. Cel mai adesea, firmele nu cumpara solutii “universale”, ci o structura pe baza careia sa construiasca o solutie personalizata: ERP serivicii, ERP productie, ERP distributie. Atunci cand persoanele de decizie nu sunt ghidate dupa intrebari corecte si nu au toate informatiile pentru a aprecia acesti factori, proiectele sunt intarziate si atrag dupa sine costuri suplimentare.
- Analizeaza
Un amanunt de care trebuie sa tineti cont atunci cand faceti selectia softurilor este gradul de configurabilitate; solutia ERP trebuie sa reprezinte o platforma solida pentru dezvoltarea/ modificarea functionalitatilor deja existente si adaugarea de noi module sau rapoarte. Astfel, orice customizare necesara adaptarii companiei la noi cerinte de business poate fi usor de implementat cu costuri minime.
La sfarsitul acestei etape trebuie sa va asigurati ca ati actualizat toate modelele functionale ale proceselor de business.
- Implementeaza
Dupa finalizarea etapelor anterioare este timpul sa puneti in functiune noul sistem. Consultantii ERP cu siguranta v-au facut un plan specific despre modul de instalare, configurare si optimizare a sistemului ERP special adaptat la modul de lucru al companiei unde a fost implementat.
- Valideaza
In aceasta etapa ai un nou sistem functional. Dupa implementare trebuie sa te ocupi de sesiunile de training ale personalului, este esential sa faci acest lucru. Un soft ERP reprezinta o schimbare pentru toata compania si pentru a nu ingreuna lucrurile este bine sa iti inveti si obisnuiesti inca de la inceput angajatii cu modul de utilizare al noului program. De cele mai multe ori, firmele dezvoltatoare de programe software va pun la dispozitie trainer si un program structurat pentru initierea stuff-ului.
- Finalizeaza
In aceasta etapa sistemul ar trebui sa fe complet configurat. Pentru o buna functionare de-a lungul timpului a unui sistem ERP trebuie sa va asigurati ca echipa care v-a facut implementarea se implica in procesele de mentenanta, astfel incat totul sa functioneze fara probleme.
Dupa instalarea propriu-zisa, softul ERP va necesita timp si monitorizare dupa ce a fost implementat. Acest lucru include upgrade-uri la sistem si intretinere generala de-a lungul timpului.
In ciuda acestor provocari, un soft ERP este o resursa care poate imbunatati in mod semnificativ fluxurile de lucru, de afaceri si de luare a deciziilor in interiorul unei organizatii. Pregatirea timpurie si constientizarea provocarilor care vin odata cu implementarea unui soft ERP cu siguranta merita efortul.