Automatizarea a devenit un instrument din ce în ce mai important în activitatea profesională a companiilor, iar departamentul de resurse umane nu face excepție. Noile tehnologii care apar reconfigurează modul de lucru și contribuie semnificativ la îmbunătățirea rezultatelor angajaților.
Despre acest subiect a vorbit și Zemy Apfelbaum, Managing Director al Wizrom, în cadrul podcastului 1:1, realizat de eJobs. El a subliniat importanța integrării noilor tehnologii în domeniul resurselor umane și a prezentat atât beneficiile pe care automatizarea le poate aduce într-o companie, cât și potențialele provocări ce ar putea să apară în cadrul procesului.
Beneficiile automatizării în HR
Primul și cel mai evident beneficiu al automatizării este economia de timp. Zemy Apfelbaum menționează că “prin automatizarea proceselor administrative și repetitive, specialiștii în resurse umane își pot dedica timpul proiectelor de valoare, cum ar fi dezvoltarea organizațională, retenția și promovarea brandului companiei”.
Un alt beneficiu adus de implementarea automatizării este creșterea satisfacției angajaților. Proiectele de digitalizare includ, de obicei, și îmbunătățirea comunicării între HR și angajați, alinierea valorilor companiei cu cele ale angajaților și crearea unui mediu de lucru transparent.
Provocările aduse de automatizare
Încă există multe companii care utilizează pontaje manuale sau gestionarea evaluărilor în Excel sau prin formulare scrise. Întrebat despre acest fenomen, Zemy a remarcat că, în general, nu a fost neapărat o reticență din partea echipelor de HR, ci mai degrabă o prioritate internă în ceea ce privește bugetele. Cu toate acestea, el a observat că această tendință este în schimbare, iar acum se alocă resurse și pentru departamentele de resurse umane.
“Recomandarea este să ia această activitate în mod treptat. Este dificil să pornești un tren din prima încercare, dar vagon cu vagon este mai ușor să-l pui în mișcare”, a subliniat Managing Directorul Wizrom. Același lucru este valabil și pe partea de bugete. Este dificil să ai un buget care să-ți ofere șansa de a digitaliza dintr-o dată toate procesele din cadrul unui companii.
Acesta sfătuiește profesioniștii din domeniu să-și facă un plan pe mai mulți ani, dar care să acopere digitalizarea completă a tuturor proceselor și să le prioritizeze în funcție de impactul asupra companiei respective. Pentru că nu există o prioritizare standard, depinde de specificul fiecărei companii și de impactul pe care fiecare proces și optimizarea acestuia îl are asupra businessului.
De asemenea, este important de reținut că trebuie să existe o balanță între automatizarea proceselor și interacțiunea umană. Găsirea echilibrului între cele două poate fi o provocare. Automatizarea fără interacțiune umană nu este posibilă, la fel cum și lipsa automatizării ar duce la limitarea capacității departamentelor de resurse umane de a se dedica oamenilor, de a interacționa cu ei și de a înțelege nevoile lor reale.
Este important ca departamentele de resurse umane să își păstreze capacitatea de a evalua situațiile și de a lua decizii în mod inteligent, chiar și atunci când utilizează tehnologia pentru automatizarea anumitor procese. Astfel, automatizarea ar trebui să fie integrată într-un mod care să completeze și să îmbunătățească abilitățile umane, nu să le înlocuiască.
Practici pentru o implementare eficientă
Integrarea noilor tehnologii în domeniul resurselor umane reprezintă un pas esențial către eficiență și îmbunătățirea experienței angajaților. Chiar dacă automatizarea aduce cu sine o serie de beneficii considerabile, implementarea soluțiilor nu este lipsită de provocări. Companiile trebuie să abordeze această tranziție cu atenție, pentru a se asigura că schimbările sunt adaptate la specificul lor și la nevoile angajaților.
Menținerea unui echilibru între inovație și interacțiunea umană este, de asemenea, esențială pentru a maximiza beneficiile aduse de tehnologie. În plus, este important ca afacerile să gândească procesul de digitalizare pe termen lung și să identifice prioritățile lor în materie de optimizare a resurselor umane.
Wizrom contribuie la depășirea acestor provocări și la implementarea cu succes a soluțiilor de automatizare adaptate specificului fiecărei afaceri. Cu ajutorul și expertiza unei echipe de specialiști, companiile vor identifica, planifica tranziția și integra noile sisteme în mod eficient. Află mai multe de aici: www.wizonehr.ro