Interviu: Deveniti campionii productivitatii alaturi de Wizrom Software

ALEXANDRU GROSU scaled

Productia este esenta economiei de piata: fie ca vorbim de produse de larg consum sau echipamente industriale specializate, regula jocului este aceeasi. Exista cerere si oferta, insa rareori aceste doua elemente se afla in echilibru. In general, exista o oferta foarte diversificata si un numar mai mic de potentiali clienti. Cine va fi castigatorul? Cine isi va mentine si creste cota de piata?

In era digitala, raspunsul este: acele companii care adopta cele mai moderne si performante softuri de business, cum ar fi modulul de planificare a productiei Planit si modulul Raportare productie dezvoltate de Wizrom Software. Discutam despre rolul acestor softuri in cadrul unei companii de producţie moderne cu Alex Grosu, Expert Procese Productie la Wizrom Software.

-Fiecare soft de business este creat pentru a rezolva o problema specifica. Ce fel de provocari au companiile de productie care opteaza pentru modulele Planit si Raportare productie?

 -Industria productiei are o problema centrala: cresterea productivitatii muncii. Dupa cum stie orice antreprenor si manager, productivitatea muncii depinde de doi factori: resursele umane si resursele tehnice. In ce priveste resursele umane, acesta este un domeniu care tine de specialistii HR, care pot identifica si atrage forta de munca de calitate.

Resursele tehnice se refera atat la echipamentele de productie (roboti, masini, utilaje), cat si la solutiile software utilizate de companie. Aici intervenim noi cu solutiile noastre: Planit – modulul de planificare a productiei si modulul Raportare productie.

-Mai exact, in ce fel raspund aceste softuri cerintelor companiilor de productie? In ce fel le ajuta sa-si sporeasca productivitatea?

-Softurile dezvoltate de Wizrom Software masoara indicatorii de productivitate si arata domeniile sau ariile in care productivitatea este mica, indica ariile de potentiala dezvoltare si, efectiv, face planificare productiei.

Aceasta implica mai multe aspecte: miscarea eficienta a stocurilor, organizarea fluxurilor de productie si informatii legate de ce anume trebuie produs, ce tip de produse, cand trebuie produse si in ce cantitate.

– Planit si Raportare productie sunt doua module diferite, insa ambele sunt recomandate pentru companiile de productie. Ce functii are fiecare dintre ele? Sunt complementare sau optiuni similare?

 -Fiecare din aceste module ofera alte beneficii si, deci, sunt complementare. Sa le luam pe rand. Modulul de planificare a productiei Planit ofera imaginea clara a ceea ce se intampla intr-o fabrica. Softul este creat pentru a reactiona la orice fel de schimbari, la evenimente neprevazute si a oferi solutii de replanificare.

Practic, directorul de productie primeste indicatii de la Planit, solutii pe care le poate implementa pentru a eficientiza productia. De asemenea, in modulul de planificare a productiei Planit se pot realiza scenrii what if  legate de planul de productie. De exemplu, un director de productie poate testa ce s-ar intampla cu planul de productie pe ziua respectiva daca introduce o comanda urgenta, venita in ultimul moment.

-Am inteles. Si modulul Raportare productie?

 -Acest modul ofera acel avantaj competitiv de care au nevoie companiile de productie in conditiile pietei din prezent. Un client poate contacta compania si solicita o anumita cantitate de produse, cu livrare in aceeasi zi, la o anumita ora. Cu modulul Raportare productie, directorul are o vizibilitate a productiei in timp real. Stie exact ce cantitate de produse a fost deja realizata si cate produse pot fi realizate pana la momentul specificat de client.

Astfel, compania poate garanta promisiunea de livrare, chiar daca in momentul acceptarii comenzii nu sunt gata toate produsele solicitate. Insa, prin consultarea nivelului de stocuri de materii prime si capacitatea de productie, directorul stie ca produsele vor fi gata la timp pentru a onora integral comanda plasata de client. Iar acest lucru este esential – un client care are nevoie de acele produse urgent se va indrepta imediat spre un competitor, chiar daca are preturi mai mari.

-Care sunt domeniile de productie specifice cu acest nivel de concurenta si unde aveti cele mai multe implementari ale acestor module?

 -De departe, industria materialelor de constructiii si de injectie de mase plastice. Aceasta din urma este legata in special de industria auto – productia diferitelor componente si accesorii pentru automobile.

-Am inteles ca modulele Planit si Raportare productie interfateaza cu majoritatea softurilor dezvoltate de Wizrom Software. Puteti sa ne dati cateva exemple de implementari complexe, care au implicat mai multe solutii?

 -Desigur. Noi am efectuat implementari in numeroase industrii, dar ma voi opri la cateva exemple relevante. In domeniul productiei de echipamente industriale am implementat softul ERP WizPro, Planit, Raportare si WMS (soft de management pentru depozite). Pentru industria materialelor de constructii, dar si pentru industria alimentara, am efectuat implementari complexe care au vizat WizPro ERP, softul de HR WizOne si modulul Raportare productie. Nu in ultimul rand, pentru industria producatoare de mobila, am implementat WizPro ERP, WMS si programul de administrare resurse umane WizOne.

-Va rog sa ne precizati trei puncte forte ale solutiilor Planit si Raportare productie, care ar convinge un director de productie sa opteze pentru acestea.

 -In primul rand, este competenta echipei Wizrom Software. In cazul implementarilor de solutii software complexe, acesta este un punct critic. Este nevoie de profesionisti care sa inteleaga nevoile clientului, sa poata realiza customizarile solicitate si sa asiste clientul pe toata durata implementarii. De aici rezulta al doilea punct forte – timpul de implementare.

De exemplu, pentru modulul Raportare productie, timpul mediu de implementare este de doar 3 luni

In al treilea rand – pretul. Solutiile Wizrom Software se situeaza cam la 1/3 din pretul pietei comparandu-le cu solutii similare in ceea ce priveste calitatea.

Nu in ultimul rand, as dori sa mentionez ca avem planificate cateva inovatii pentru aceste module, care vor facilita si mai mult utilizarea lor. Este vorba de comenzi vocale pentru modulul de Raportare productie si solutii de business intelligence (BI) adaptate industriei de productie.

 

Echipa Wizrom Software va ofera toate solutiile de business de care aveti nevoie din prima zi de existenta a companiei dumneavoastra. Vizitati www.wizrom.ro sau solicitati oferte personalizate la la adresele de email sales@wizrom.ro si office@wizrom.ro sau la numarul de telefon +40 741 205 604.