Invazia robotilor: automatizarea in productie, de la ERP la fabricile fara angajati

11

Daca ati dori sa faceti un tur al fabricii de roboti FANUC din Japonia, v-ar fi greu sa gasiti un ghid care sa va explice exact ce se intampla acolo. De asemenea, ar fi greu sa va descurcati prin hale deoarece nu exista surse de iluminat, iar aerul conditionat si caldura nu functioneaza. Nu este vorba despre una dintre acele facilitati de productie cu conditii de munca inumane. Lucratorii din fabrica nu au nevoie de lumina sau conditii speciale de temperatura, pentru ca sunt, la randul lor, roboti.

Sistemul de productie „cu lumina stinsa”, noua revolutie industriala
Cand vorbim de revolutie industriala, ne gandim la lectiile de istorie despre primele manufacturi si productia in masa din secolul al XIX-lea. Insa chiar acum, sub ochii nostri, se produce o revolutie industriala.

Priviti ecranul computerului sau telefonului mobil de pe care lucrati. Din cateva apasari de butoane, puteti programa un flux de lucru sau puteti aproba o comanda in asteptare in softul WizPro ERP. Nu mai este nevoie sa fiti la birou pentru a avea o sedinta cu sefii de departamente, ii puteti apela video din orice loc va aflati prin intermediul Skype sau a altor aplicatii de comunicare in timp real.

Fiecare element creat de om pentru a-i usura munca ne impinge mai departe catre marea revolutie industriala exemplificata mai sus. Fie ca vorbim de un soft ERP, de un program de salarizare sau contabilitate, orice activitate ce poate fi realizata de computer va fi treptat exclusa din fisele posturilor pentru angajati.

Mai este loc pentru oameni in lumea productiei robotizate?
Chiar daca fabrica de roboti din Japonia nu are personal uman in hale, nu inseamna ca acestia nu exista. Toti robotii trebuie programati, monitorizati, intretinuti si reparati. Un robot nu poate lua decizii, el doar executa activitati create, analizate si imbunatatite de oameni.

Chiar daca aveti toate bazele de date introduse in softul WizPro ERP, nu inseamna ca ati renuntat la prerogativele de manager. Deciziile strategice privind achizitiile, negocierea fiecarui contract cu clientii si stabilirea termenilor si conditiilor de plata nu vor fi niciodata realizate de un soft ERP sau de contabilitate.

Rezistenta in fata schimbarii este naturala…
Orice element nou in activitatea umana produce, initial, un val de nesiguranta si teama. „Imi voi pierde serviciul? Oamenii vor deveni neesentiali, usor de inlocuit cu roboti?” Sunt doar cateva intrebari pe care si le pun toti angajatii atunci cand managerii introduc instrumente si echipamente de automatizare a muncii.

Insa asa cum softurile de resurse umane nu au facut sa dispara specialistii in HR, iar programele de contabilitate nu au dus la disparitia meseriei de contabil, la fel nici solutiile software ERP si echipamentele robotizate nu vor elimina angajatii capabili din companiile de productie.

…dar schimbarea este buna
Ce inseamna, pana la urma, automatizarea muncii de productie? In primul rand, inseamna eliminarea muncii fizice, care conduce la accidente, boli profesionale, pierderi si eficienta scazuta. Mai inseamna si oportunitatea oferita angajatilor de a-si utiliza cunostintele, talentul si inteligenta – atributele specifice speciei noastre – in locul fortei fizice pentru care exista masinarii mult mai capabile.

Ca manager, veti fi tentat poate sa credeti ca automatizarea va face sa pierdeti controlul asupra propriei companii. Totusi, de fiecare data cand lucrati intr-un sistem ERP sau in alte solutii software pentru afaceri, nu se intampla nimic pana nu dati click. La capatul celor mai complexe calcule si analize computerizate se afla intotdeauna omul care da comanda de executie.

Noua revolutie industriala este in plina desfasurare si pana la urma va cuprinde toate companiile care doresc sa ramana pe piata. Invazia robotilor nu va lua insa imaginea apocaliptica din filme. Va fi o invazie pacifica, tacuta, a robotilor harnici care lucreaza neobositi sub supravegherea oamenilor.

WizPro ERP si softul HR – WizOne sunt create de Wizrom Software – o companie in care intreaga echipa este formata 100% din profesionisti.