In orice companie apar situatii in care angajatii din anumite departamente trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a incheia cu succes proiecte complexe care impun un volum mare de munca. Astfel, le veti solicita angajatilor dumneavoastra sa lucreze in plus fata de programul de munca obisnuit. Toate aceste ore suplimentare trebuie monitorizate cu atentie. Echipa Wizrom Software va va explica in cele ce urmeaza cum va ajuta softul de resurse umane WizOne sa respectati cerintele legale si contractuale privind efectuarea orelor suplimentare.
Cum se efectueaza si se monitorizeaza orele suplimentare?
Legislatia din Romania stabileste clar conditiile in care angajatii efectueaza ore suplimentare. Astfel, angajatorul este singurul abilitat sa solicite efectuarea de ore suplimentare – aceasta nu poate fi initiativa angajatilor. De asemenea, angajatul trebuie sa isi dea acordul pentru efectuarea acestor ore suplimentare. Pentru a asigura o transparenta totala in acest aspect al relatiilor de munca, Wizrom Software va recomanda WizOne, un soft de resurse umane modern care integreaza un modul de pontaj automat.
Orele suplimentare sunt un efort deosebit din partea angajatilor, iar acestea trebuie compensate conform legii. In plus, ca manager, sunteti constient de importanta mentinerii loialitatii angajatilor cei mai buni. Astfel, este bine sa le oferiti acestora o modalitate simpla de a-si monitoriza ore suplimentare efectuate. Acest lucru le va permite sa isi calculeze singuri beneficiile suplimentare la care au dreptul. In software de resurse umane WizOne, angajatii au la dispozitie modulul de self-service, pe care il pot accesa fie de pe computer, fie prin InfoKiosk.
Durata maxima a orelor suplimentare efectuate de angajati
Planificarea activitatii este foarte importanta atunci cand este vorba de efectuarea orelor suplimentare. In acest sens, aveti la dispozitie modulul de generare a organigramei in softul de resurse umane WizOne. Astfel, veti putea distribui volumul suplimentar de munca intre angajatii de pe acelasi post pentru a va incadra in normele legale privind orele suplimentare.
Astfel, conform art. 114 din Legea nr. 53/2011 , durata maxima a timpului de munca pe saptamana este de 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. Intrucat norma intreaga reprezinta 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, rezulta ca le puteti solicita angajatilor sa presteze cel mult 8 ore suplimentare pe saptamana. Pentru a va asigura ca respectati aceasta cerinta legala este suficient sa monitorizati fisele de pontaj actualizate automat in solutia software de resurse umane WizOne.
Modalitati de compensare a orelor suplimentare
Principala modalitate de a compensa orele suplimentare este prin acordarea unui numar egal de ore libere platite. Astfel pentru 8 ore suplimentare prestate intr-o saptamana, un angajat are dreptul la 8 ore libere platite – adica de o zi libera.
Orele libere trebuie sa fie acordate in termen de 60 de zile calendaristice dupa prestarea acestora. In situatia in care, din motive de volum de munca mare, nu puteti acorda ore libere angajatilor in acest termen, acestia vor primi un spor la salariu. Valoarea de baza a sporului nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza brut al angajatului.
In conditiile in care departamentele de resurse umane si salarizare au multe sporuri de acest fel de calculat, este recomandat sa utilizati un soft de HR performant. WizOne ofera precizie si acuratete in calculul acestor sporuri, prin inregistrarea corecta si automata a pontajelor tuturor angajatilor.
Exceptii
Legea prevede exceptii de la regulile de baza privind efectuarea orelor suplimentare. Astfel, acordul angajatului nu este necesar atunci cand intervine o situatie de forta majora sau cand munca suplimentara este necesara pentru lucrari urgente, care pot preveni sau reduce efectele unui accident. In aceste situatii exceptionale dispare si interdictia limitarii numarului de ore suplimentare pe saptamana.
Atentie! Este interzis sa i se solicite unui angajat sub varsta de 18 ani sa efectueze ore suplimentare, fara exceptii. Angajatii care lucreaza cu norma partiala pot fi solicitati sa efectueze ore suplimentare numai in situatii de forta majora si lucrari urgente legate de prevenirea sau limitarea efectelor unui accident.
In softul de HR WizOne, modulul de administrare personal va ofera acces la toate detaliile din dosarele de personal. Astfel, veti sti cati din angajatii dumneavoastra sunt eligibili pentru a presta ore suplimentare si puteti aloca activitatile in mod eficient.
Wizrom Software va ofera WizOne – o solutie software de resurse umane moderna si scalabila, utilizata pentru administrarea a peste 50,000 de angajati din mediul privat din Romania. Va invitam sa descoperiti solutia si sa solicitati o oferta personalizata!