Planuiesti sa implementezi un software de HR? Iata cum sa incepi un proiect de succes

Hr 1000W

Poate fi intimidant să pornești procesul de automatizare și digitalizare a operațiunilor tale de HR, în special dacă nu ai experiență anterioară în coordonarea unor proiecte similare de implementare de software. Cu toate acestea, dacă ești sigur de nevoia unui sistem digital de management al resurselor umane și dacă abordezi acest proiect cu mentalitatea potrivită, implementarea va fi, cu siguranță, un succes.

 

Ca să te ajute, mai jos am pregătit pentru tine o listă cu niște pași simpli de urmat pentru a face implementarea mai ușoară și pentru a garanta rezultatul dorit.

  1. Stabilește exact problema sau problemele pe care vrei să o adresezi

Orice tehnologie ar trebuie implementată în contextul rezolvării unei probleme. Tehnologia nu ar trebui niciodată achiziționată sau implementată fără un context bine definit. Poți identifica zonele în care operațiunile tale de HR ar putea fi îmbunătățite consultând eBook-ul nostru „5 semne că ai nevoie de un software de management al resurselor umane”. Problemele fiecărei companii sunt diferite și pot fi vizibile prin combinații diferite ale acestor semne, dar potențialul ca o tehnologie potrivită pentru HR, precum WizOne, să facă diferența în modul în care operează echipele de HR și în potențialul lor a de aduce valoare adăugată nu are limite.

  1. Asigură-te că echipa ta susține procesul de implementare

Dacă compania ta crede că „merge și așa” cu instrumentele manuale de HR pe care le ai deja în acest moment, deși echipa de HR este depășită și eficiența operațională este în mod evident afectată, va trebui să faci eforturi pentru a le schimba părerea. Este crucial ca orice transformare de HR să aibă la bază un set de argumente serioase pentru schimbare, care scot în evidență nu doar beneficiile pentru echipa de HR, ci și impactul pozitiv pe care l-ar putea avea asupra organizației ca întreg. Sfatul nostru este ca aceste argumente să nu fie doar de tip economic, cum ar fi economiile financiare ce s-ar putea realiza, ci să includă și beneficii intangibile precum o acuratețe mai mare a datelor și reducerea erorilor din sistemul de plată al angajaților, spre exemplu. Acest lucru este posibil atunci când software-ul de HR WizOne se integrează ușor cu WizSalary, automatizând calcularea pontajelor și a salariilor angajaților.

  1. Alege tehnologia de HR potrivită pentru tine

Odată ce ai decis că ai nevoie de un software de HR, vine momentul să prospectezi piața. Opiniile altor colegi din companii similare te pot ajuta să îți stabilești niște repere, dar cea mai bună variantă pentru ca tu să îți alegi software-ul potrivit va fi să iei legătura cu vendorii direct și să îi identifici pe cei cu care ai putea colabora mai bine pentru a-ți personaliza traseul tehnologic către a obține rezultatele dorite. Poate fi un real ajutor dacă vendorul te poate susține cu ajutorul unei echipe de specialiști cu experiență reală în implementări similare din industria ta. Acesta este cazul Wizrom, care se asigură mereu că fiecare client primește nu doar o soluție standard, ci și consultanță folositoare pentru a-l ghida către cea mai bună alegere pentru el.

  1. Creează-ți un plan de implementare înainte de a trece la treabă

Întreaga perioadă de implementare a noului software de HR ar trebui planificată luând în calcul timpul și resursele companiei. Pentru cele mai bune rezultate, cele mai importante cerințe ar trebui discutate în prealabil cu vendorul și prioritizate. Astfel, implementarea poate avea loc etapizat, dându-le și angajaților mai mult timp să înțeleagă sistemul și să se obișnuiască cu schimbările modului lor de lucru.

  1. Optimizează implementarea

Planificarea procesului de implementare poate ajuta și la identificarea zonelor care ar putea ridica întrebări sau probleme. O abordare proactivă contribuie la stabilirea diferitelor etape de implementare și la evaluarea succesului fiecăreia. În plus, este important ca implementarea să includă suport rapid pentru întrebările angajaților sau pentru a-i ajuta pe aceștia să rezolve orice complicații sau neînțelegeri ce apar.

  1. Comunică transformarea

Implementarea unui nou sistem tehnologic poate fi o perspectivă înfricoșătoare pentru unii angajați, o parte dintre ei putând să întâmpine foarte negativ schimbarea chiar înainte ca ea să aibă loc. Este important să îi ajuți să vadă beneficiile implementării comunicând deschis și constant despre modul în care va funcționa sistemul și cum va îmbunătăți munca zilnică la fiecare nivel, accentuând și sprijinul pe care îl vor primi în tranziția către noul mod de lucru.

  1. Răspunde feedback-ului

Pe întreaga durată a perioadei de implementare, angajații vor putea să ofere feedback la fiecare pas al procesului. Este important să ții cont de ceea spun ei și să le răspunzi feedback-ului în cel mai eficient mod cu putință. Dacă devin evidente moduri în care implementarea nu merge cum trebuie, schimbă-le. Dacă angajații critică funcționalitățile sistemului, vezi cum poți să îi ajuți să le înțeleagă mai bine sau dacă pot fi modificate.

 

Să ai alături de tine vendorul potrivit face implementarea mai ușoară, crescând șansele ca proiectul să aibă succes și să asigure rezultatele dorite.