Plata Salariilor – Tot ce Trebuie sa Stie un Manager

28155494 193952304710653 9124198488916099072 n

Cuprins:

1. Plata de salarii – intre cutume si realitatea contabila
2. Plata integrala versus plata in doua transe
3. Plata in numerar versus viramentul in cont bancar
4. Plata in natura
5. Retineri din salariu
6. Plata concediului de odihna in cazul plecarii salariatului din firma

 Ziua de plata a salariului este una dintre zilele semnificative din luna pentru toate companiile.Angajatii isi fac calcule privind plata facturilor, a ratelor la banci si a cheltuielilor uzuale din orice gospodarie. Dumneavoastra ca manager va ganditi la virarea contributiilor sociale in conturile de trezorerie, retinerea impozitului pe venit, deducerea avansurilor solicitate de anumiti angajati. Insa v-ati gandit daca modalitatea de achitare a salariilor este conforma cu legislatia in vigoare?

Plata de salarii – intre cutume si realitatea contabila

Daca am invita o suta de managri sa completeze un chestionar privind plata de salarii, nu vom avea aceleasi raspunsuri. Acest lucru se datoreaza cutumelor formate si perpetuate in diferite IMM-uri si companii. Unii manageri migreaza de la o companie la alta mentinandu-si acelasi set de practici privind plata salariului.

Insa, intre aceste cutume si prevederile legale poate exista o discrepanta care s-ar putea sa va coste. Echipa Wizrom Software a identificat de-a lungul timpului o serie de erori comise de clientii nostri care folosesc softul de salarizare WizSalary. Chiar daca unele par minore, ele pot conduce la crearea unui conflict de munca sau stabilirea unor penalitati in sarcina societatii de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.

Din aceste motive, am considerat util sa cream acest ghid privind plata salariului in conformitate cu prevederile legale.

  1. Plata integrala versus plata in doua transe

Articolul 166 din Codul Muncii specifica faptul ca salariul trebuie platit cel putin o data pe luna. Acest lucru va lasa posibilitatea sa alegeti intre plata integrala a salariului si plata in transe, numite avans si lichidare.

Oricare ar fi optiunea dumneavoastra, ea trebuie sa se regaseasca in contractul individual sau colectiv de munca. Desi majoritatea angajatorilor opteaza pentru plata integrala a salariului, exista si angajatori care opteaza pentru plata acestuia in doua transe: avans (care poate sa fie o suma fixa, indiferent de salariul de incadrare sau un procent din salariul de incadrare) si lichidare care va contine diferenta pana la salariul de incadrare plus alte beneficii banesti (sporuri, diurne pentru deplasari, comisioane din vanzari, prime etc.)

Oricare ar fi optiunea dumneavoastra, aceasta se poate configura cu usurinta in programul de salarizare WizSalary. Toti angajatii dumneavoastra vor primi lunar suma cuvenita cu titlul de salariu, fara niciun fel de erori.

  1. Plata in numerar versus viramentul in cont bancar

Plata de salarii pe card, adica viramentul sumei reprezentand salariul intr-un cont bancar a devenit o practica generalizata la nivel mondial. Insa, este bine sa stiti ca angajatii dumneavoastra NU SUNT obligati sa accepte doar aceasta modalitate de plata.

Codul Muncii din Romania specifica faptul ca „Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar” (Codul Muncii, Titlul IV – Salarizarea, Capitolul 3 – Plata salariului, Art. 166). Aceasta afirmatie nu stabileste caracterul exclusiv al platii prin virament. Daca, in ciuda practicii generale, un angajat solicita plata salariului in numerar, trebuie sa va conformati.

Oricare ar fi modalitatea de achitare a salariului, in softul de salarizare WizSalary veti putea genera cu usurinta fluturasi de salariu care, dupa ce sunt semnati de angajati, reprezinta singurul mijloc de proba legal privind plata salariului.

  1. Plata in natura

In conditii speciale, o parte a salariului angajatilor poate fi achitat in natura. Aceste conditii speciale sunt:

  • Societatea le asigura cazarea salariatilor;
  • Societatea le asigura masa de pranz angajatilor;
  • Societatea le asigura alte facilitati angajatilor.

Pentru ca acest gen de plata a salariului sa fie legala, detaliile privind beneficiile in natura si fractia din salariu pe care o reprezinta acestea trebuie incluse in contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Atentie! Plata salariului nu se poate face integral in natura, in nicio situatie.

  1. Retineri din salariu

Niciun fel de retineri nu se pot aplica salariului unui angajat daca nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care recunoaste datoria scadenta, lichida si exigibila in sarcina salariatului. Cu alte cuvinte, daca un salariat a cauzat pierderi companiei din orice motiv, nu puteti aplica direct retineri salariale, ci trebuie sa va adresati instantei de judecata.

In ce priveste tipul de retineri, in cazul existentei mai multor tipuri de retineri, ordinea in care le veti opera este urmatoarea:

  1. obligatii de intretinere (pensie alimentara);
  2. daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
  3. alte datorii.

Cuantumul total al acestor retineri nu poate depasi 50% din salariul net al angajatului. 

  1. Plata concediului de odihna in cazul plecarii salariatului din firma

Fiecare angajat are dreptul prin lege la minimum 20 de zile lucratoare pe an, concediu de odihna platit de companie. Acest drept nu poate forma in niciun caz obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

In cazul in care, in momentul desfacerii contractului de munca din orice motive, angajatul mai are zile de concediu de odihna neefectuate, acestea i se vor achita alaturi de celelalte drepturi banesti.

Puteti sa negociati cu angajatul ca acesta sa efectueze zilele de concediu in perioada de preaviz, insa nu este legal sa ii impuneti acest lucru.

 

Softul de salarizare WizSalary: garantia privind plata de salarii in mod simplu, transparent si fara erori de calcul!