Statistici utile pentru manageri privind lucrul de acasa

Work fromHome

În data de 12 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat situația generată de COVID-19 pandemie. Ca răspuns, guvernele din toată lumea au luat măsuri speciale pentru reducerea efectelor negative și limitarea contaminării populației. În România, Președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență care impune, printre altele, munca de la domiciliu acolo unde este posibil.

 

Pentru majoritatea companiilor cu angajați a căror muncă se desfășoară pe calculator, aceasta este soluția ideală pentru a nu opri activitatea. Însă mulți manageri își pun aceeași întrebare: vor fi angajații la fel de productivi dacă lucrează de acasă? Înconjurați de televizor, console de joc și alături de membrii familiei, vor putea ei să se concentreze asupra sarcinilor de lucru?

 

Experiența din SUA confirmă: lucrul de acasă este productiv

În Statele Unite ale Americii, companii de top le oferă deja de ani buni angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, iar experiența lor a permis observarea unor tendințe clare despre această facilitate.

 

Întrucât subiectul este unul de interes, atât pentru manageri, cât și pentru angajați, numeroase companii de cercetare de piață și sondaje de opinie au pregătit rapoarte detaliate privind lucrul de acasă.

 

Iată cele mai recente și relevante informații în acest sens:

 

 

  1. Angajații care lucrează de acasă sunt mai productivi decât la birou

O agenție HR specializată în lucrul la distanță a realizat un sondaj printre angajați, cu rezultate surprinzătoare. Întrebați de ce preferă munca la domiciliu, respondenții au indicat:

  • 76% mai puține situații care distrag atenția față de birou
  • 66% productivitate sporită.

 

În același timp, un studiu realizat de compania de procesări plăți Merchant Savvy specifică faptul că 13% dintre angajații care pot lucra de acasă solicită mai puține concedii medicale față de cei care trebuie să vină la birou.

 

  1. Noua generație de manageri preferă lucrul de la distanță

Munca de acasă este la fel de populară în rândul celor cu funcții de conducere, ca și în rândul angajaților cu funcții de execuție. Astfel, un studiu Owl Labs arată că:

  • 55% din angajații care lucrează de acasă sun fondatori sau CEO ai companiilor;
  • 46% sunt vice-președinți de companie.

 

În plus, 18% din managerii intervievați lucrează preponderent de la distanță. Acest lucru este explicat de explozia noilor tehnologii și a soluțiilor software cum este softul de resurse umane WizOne. Aceste soluții de business sunt accesibile de pe orice dispozitiv conectat la internet, deoarece funcțiile și baza de date sunt stocate în cloud.

 

  1. Tinerii profesioniști preferă un program de lucru flexibil

Studiul realizat de Merchant Savvy citat mai sus a indicat și grupele de vârstă care preferă lucrul de acasă. Astfel, grupa 18-34 de ani conduce cu 70%, față de grupa 45-60 de ani (51%).

 

Aceste observații se corelează cu rezultatele unui sondaj de opinie, conform căruia 80% din candidați ar refuza o ofertă de muncă ce nu include program flexibil.

 

  1. Companiile confirmă: munca la domiciliu este productivă

În încheiere, avem opinia angajatorilor. Furnizorul de spații de coworking IWG a intervievat mai multe companii privind rezultatele implementării programului de lucru de acasă. 85% din respondenți au confirmat că productivitatea muncii a crescut, iar 90% au observat îmbunătățirea relațiilor de colaborare și comunicare între angajați.

 

În loc de concluzie, vom cita un ultim studiu, realizat de compania de telecomunicații BlueFace, care lansează o predicție relevantă: până în 2025, numărul angajaților care lucrează de la distanță va fi egal cu numărul celor care lucrează la birou. Echipați cu dispozitive computerizate puternice și mobile și cu soluții IT avansate precum softul de resurse umane WizOne, nu este greu să ne închipuim un astfel de peisaj al pieței muncii în viitorul apropriat.