Sunteti pregatiti pentru noua revolutie industriala? Solutia ERP productie va ajuta sa faceti tranzitia

V-ati gandit ca implementarea unui soft ERP productie scalabil, flexibil si puternic va poate transforma intregul model de afacere? Iar aceasta transformare va va conduce direct catre noua revolutie industriala? Este o intrebare ambitioasa, dar raspunsul este cat se poate de realist si realizabil.

 

De la revolutia masinilor inteligente la readucerea controlului in mana oamenilor

Robotii sunt deja o prezenta obisnuita in marile fabrici de productie, luand locul muncii manuale, mai putin eficiente si mai costisitoare. Nu este cazul unei dezbateri pe tema impactului aparaturii automatizate asupra pietei fortei de munca, insa este momentul sa observam o schimbare a paradigmei. Daca in ultimii ani robotii ajunsesera sa fie singurii „angajati” dintr-o fabrica (de la materie prima la produs finit fara interventie umana), dezvoltarea sistemelor ERP pentru productie readuce factorul uman in ecuatie.

Robotii sunt eficienti in executarea unor operatiuni repetitive, insa numai elementul uman poate proiecta acele operatiuni si cuantifica rezultatul acestora. Dar si omul are limitarile sale. Avem de-a face in prezent cu conceptul de „big data”, cantitati uriase de informatii generate de procesele de productie, distributie, vanzare si achizitie.

Aceste big data nu pot fi urmarite, evaluate si interpretate integral de oameni – este nevoie de computere performante si solutii software specializate.

 

Rolul solutiei ERP productie in procesele de predictie si monitorizare din marile fabrici

Daca vedem procesul de productie ca un organism de sine statator, care exista si functioneaza independent, atunci softul ERP pentru productie este creierul care primeste fluxul de informatii, le imparte in categorii, le prioritizeaza si ia decizii pe baza acestora.

Astfel, o companie care utilizeaza o solutie ERP productie moderna si fiabila poate sa utilizeze talentul angajatilor exact acolo unde inteligenta si experienta umana sunt de neinlocuit: in luarea de decizii strategice. Care este insa rolul esential al solutiei software in acest lant decizional?

 

  1. Colectarea datelor in paralel de la toate punctele de productie

O fabrica de mare capacitate, cum ar fi o facilitate de asamblare pentru automobile, are numeroase linii de productie care lucreaza in paralel. Pentru a aprecia eficienta, productivitatea si profitabilitatea acestei facilitati de productie, trebuie colectate date de la toate aceste linii de productie si analizate in timp real si in paralel.

Aceasta sarcina ar fi aproape imposibila pentru un singur om, si greoaie pentru o echipa. Insa un soft ERP productie modern poate colecta datele, le poate compara intre ele, observa discrepante si genera rapoarte in acest sens in cateva secunde.

  1. O imagine clara privind stocurile, surplusul de produse sau lipsa acestora

O unitate de productie eficienta nu trebuie sa acumuleze stocuri in mod inutil. De asemenea, trebuie sa dispuna de numarul exact de produse necesare pentru toate comenzile confirmate. Prin conectarea fluxului de date din soft-ul ERP productie la modulul care urmareste comenzile lansate de clienti, managerii si responsabilii cu relatia cu clientii pot avea o imagine clara a corespondentei intre cerere si nivelul de productie. Astfel, se pot efectua ajustarile necesare pentru a evita surplusul, dar si lipsa de produse pentru livrare catre clientii companiei.

  1. Imaginea de ansamblu asupra productiei faciliteaza elaborarea prognozelor

Orice companie de succes este una in care managerii pot realiza prognoze privind cota de piata, pozitia financiara, evolutia costurilor si veniturilor, etc. Aceste prognoze se pot realiza numai pe baza unor date reale, actualizate si corecte, colectate de la toate departamentele si unitatile de lucru ale companiei.

Solutiile ERP productie moderne, cum ar fi WIZPRO ERP, au capacitatea de a furniza informatiile din intreaga facilitate de productie in timp real si intr-o prezentare grafica usor de interpretat. Astfel, companiile de productie mari pot avea oricand acces la big data si pot crea planuri de dezvoltare realiste pe baza acestora.

  1. Accesarea inteligenta a pietelor noi

Prin inter-relationarea dintre datele de productie, baza de date a clientilor si furnizorilor companiei, departamentele de vanzari si de dezvoltare teritoriala pot realiza planuri eficiente pentru desfacerea marfurilor pe piete noi. Importul de date in soft-ul ERP productie faciliteaza luarea de decizii strategice, prin compararea datelor din teritoriul existent cu modelele de dezvoltare preconizate de echipa de analisti a companei.

  1. Tehnologie pentru dezvoltare

A trecut perioada anilor 2000 cand companiile implementau cele mai recente tehnologii doar de dragul tehnologiei. Nu este vorba despre a tine pasul cu tendintele, ci de a utiliza cele mai eficiente unelte pe care le pot accesa companiile pentru a-si spori rentabilitatea si eficienta pe piata. Solutiile ERP productie de ultima generatie nu sunt doar un triumf al suitelor software, ci un instrument de lucru fiabil, precis si flexibil pe care directorii facilitatilor de productie pot conta pentru a avea mereu o imagine fidela asupra activitatii.