Cuprins:
1. Care este rolul departamentului HR într-o companie?
2. Ce trebuie să ştim despre managementul resurselor umane
3. De ce sunt foarte importante procesele din departamentul HR
4. Care sunt procesele din departamentul HR pe care este ideal să le automatizăm
5. Ce fel de soluţii reomandăm pentru automatizarea proceselor HR
Automatizarea a tot mai multe procese ne-a adus eficienţă, rapiditate, corectitudine.
Ne ajută să evoluăm şi să dezvoltăm, astfel încât să ducem business-urile la cote cât mai înalte.
Dar în orice business amprenta umană face diferenţa, aşa că este esenţial ca evoluţia tehnologică să meargă mână în mână cu implicarea şi seriozitatea angajaţilor. Iar aici intervin departamentul de resurse umane şi procesele HR care, dacă sunt organizate corect, vor avea un aport fantastic în companie.
Care este rolul departamentului HR într-o companie ?
Departamentul HR este unul esenţial în orice companie şi se ocupă de o mulţime de procese extrem de importante în buna funcţionare şi în dezvoltarea acesteia.
De la recrutarea şi selecţia personalului la administrarea acestuia, de la gestionarea părţilor de salarizare şi beneficii la cea de evaluare şi management la performanţei, toate acestea sunt în grija specialiştilor în resurse umane.
Dar nu sunt nici pe departe singurele activităţi de pe lista lor.
Tot angajaţii din departamentul HR sunt cei care se ocupă de programele de dezvoltare dedicate salariaţilor, fie că vorbim de dezvoltare profesională sau personală.
Şi tot ei sunt cei care trebuie să pună în aplicare sancţiunile disciplinare, atunci când situaţia o impune.
Departamentul de resurse umane este responsabil şi pentru asigurarea condiţiilor potrivite de muncă, organizarea acţiunilor de protecţie a muncii sau programarea salariaţilor la Medicina Muncii, dar şi de păstrarea relaţiei cu reprezentanţii sindicatelor, acolo unde este cazul.
Ce trebuie să ştim despre managementul resurselor umane
Domeniul resurselor umane este într-o continuă mişcare, fiind zona care trebuie să ţină mereu pasul cu schimbările din societate, de mentalitate, de generaţii.
Oamenii de aici sunt cei care ştiu care sunt necesităţile companiei şi tipul de angajaţi potriviţi pentru a ajuta business-ul să-şi atingă scopurile şi să crească.
Dar lucrurile nu se rezumă doar la alegerea oamenilor potriviţi pentru posturile potrivite, ci şi la păstrarea lor în companie, punct care pare să fie unul dintre cele mai vulnerabile din cadrul business-urilor, mai ales în ultimii ani.
Asta înseamnă că angajaţii HR trebuie să ştie ce îşi doresc salariaţii, de la sistemele de beneficii, la programele de training şi formare, astfel încât angajații să rămână cu plăcere în companie şi să muncească la standarde cât mai ridicate.
Evoluţia ultimilor ani a adus o altă ramură nouă în managementul resurselor umane, cea care se preocupă de partea de strategie în cadrul companiei, care influenţează performanţa angajaţilor şi a business-ului, implicit.
Cei care activează în această zonă sunt cei care împărtăşesc şi stabilizează în rândul personalului misiunea şi valorile companiei, facilitând în acest fel creşterea nivelului de angajament.
De ce sunt foarte importante procesele din departamentul HR
Oamenii şi acţiunile lor directe sunt variabilele care aduc valoarea în cadrul unei companii, cele care pot contribui la creşterea unui business sau, dimpotrivă, la prăbuşirea lui.
Este motivul pentru care activitatea departamentului HR nu mai este de multă vreme privită drept una simplă de contractare şi salarizare, ci una extrem de complexă, cu implicaţii tot mai diverse şi mai importante.
În mod practic, specialiştii în resurse umane sunt cei care asigură partea de căutare şi recrutare a personalului, dar şi cei care se ocupă de zona de retenţie a acestora, prin stabilirea beneficiilor extrasalariale şi oferirea posibilităţii de a participa la diverse cursuri şi workshopuri de formare şi dezvoltare profesională.
Stabilirea grilelor salariale sunt tot în grija celor din departamentul HR, la fel şi evaluarea angajaţilor şi păstrarea sau creşterea calităţii muncii acestora.
Zona de comunicare internă, menită să faciliteze legăturile cu managementul, dar şi să facă cunoscute şi adaptate mai uşor obiectivele organizaţionale intră tot în responsabilităţile acestui departament.
La nivel macro, scopul managementului resurselor umane este să ajute la creşterea productivităţii în companie şi, implicit, a profiturilor obţinute de aceasta.
Care sunt procesele din departamentul HR pe care este ideal să le automatizăm
Am vorbit despre importanţa oamenilor în orice organizaţie şi despre felul în care aceştia pot influenţa felul în care evoluează sau involuează un business.
Este la fel de important însă ca oamenii să fie sprijiniţi cât mai mult în acest sens, iar evoluţia tehnologică ne permite să le luăm de pe cap o mulţime de sarcini repetitive şi deloc stimulante intelectual şi să le oferim în acest fel posibilitatea de a se concentra mai mult şi mai bine pe zone creative şi constructive, care pot aduce un aport substanţial în companie.
Sunt o mulţime de procese HR care pot fi automatizate, eficientizând astfel activitatea în departament şi scăzând considerabil şi riscurile unor erori nedorite.
Salarizarea este unul dintre primele procese care poate şi este de dorit să fie automatizat.
Timpul petrecut pentru calculul şi plata salariilor este redus semnificativ, la fel şi greşelile care pot apărea odată cu introducerea clasică a datelor în sistem sau generarea declaraţiilor necesare.
Partea de administrare a salariaţilor, contractele de angajare şi toate documentele necesare într-un asemenea proces devin şi ele mult mai uşor de gestionat cu ajutorul unui soft dedicat.
Se realizează astfel o bază unică de date în care se regăsesc toate informaţiile necesare despre salariaţi, contracte determinate şi nedeterminate, adeverinţe tipizate care pot fi emise extrem de simplu, necesitatea efectuării Medicinei Muncii, bonusuri salariale şi multe alte date esenţiale în buna funcţionare a departamentului.
Pontajul poate deveni şi el o operaţiune simplificată prin implementarea procesului cu ajutorul unui program software.
Colectarea datelor de prezenţă se poate realiza automat, la fel şi transferul datelor şi utilizarea lor în calculul salariilor şi beneficiilor.
Ce fel de soluţii reomandăm pentru automatizarea proceselor HR
Este important ca orice companie în dezvoltare să automatizeze cât mai multe dintre aceste procese repetitive şi care ocupă mult timp şi energie din task-urile zilnice ale angajaţilor.
Cu cât sunt acoperite mai multe dintre ele într-un soft construit pe nevoile business-ului, cu atât putem vorbi mai uşor despre eficienţă şi profitabilitate.
WizOne HR Management este realizat special şi actualizat în permanenţă pentru a ţine pasul cu cerinţele şi evoluţia constantă din domeniul resurselor umane din România.
Disponibilă atât în cloud, cât şi pentru instalare on-premise, aplicaţia WizOne este un instrument complet de business, dedicat planificării şi administrării resurselor umane, capabil să genereze şi scenarii de tip „what if” pentru planificarea bugetului de resurse umane şi dezvoltarea organigramei companiei.
În plus, softul beneficiază de un sistem securizat de autentificare a utilizatorilor, monitorizând extrem de strict accesarea şi modificarea datelor cu caracter personal.