La finalul anului trecut, compania de analiză globală de piață IDC estima cheltuieli globale în valoare de 2.300 miliarde dolari până în 2023 pentru tehnologii și servicii care să permită transformarea digitală a companiilor și produselor. La acel moment, analiști IDC observau că, în condițiile intensificării competitivității mediului global de business, transformarea digitală reprezenta o prioritate strategică pentru orice companie.
Nici 6 luni mai târziu, o pandemie globală a lovit economia globală cu o viteză și severitate fără precedent. În acest context, digitalul s-a distins ca fiind singurul mod în care multe companii au putut supraviețui șocului conomic. Acum mai mult ca oricând, transformarea digitală reprezintă o transformare vitală pentru toți, de la giganți industriali la cele mai mici întreprinderi antreprenoriale. Cu toate acestea, transformarea nu este ușoară. Pentru ca tranziția să aibă succes, este nevoie nu doar de alegerea și implementarea celor mai potrivite instrumente digitale, deși această etapă este extrem de importantă. Transformarea digitală marchează o reașezare radicală a modului în care o companie utilizează tehnologia, oamenii și procesele pentru a avea un impact pozitiv asupra performanței de business. Cheia succesului constă, de multe ori, în crearea unei culturi digitale, care prioritizează procesele digitale și garantează că angajații cunosc și sunt pregătiți să facă față schimbărilor.
Mai jos puteți găsi câteva sfaturi pentru a pune bazele unei culturi digitale în compania dumneavoastră.
Cultura digitală se construiește de sus în jos
Primul pas în orice schimbare majoră dintr-o companie este ca echipa de management să fie de acord să susțină această schimbare. Ei vor fi ambasadorii transformării în companie, oferindu-le sprijin celor care se simt nesiguri sau chiar amenințați de inițiative digitale sau de introducerea de noi tehnologii. Un exemplu de soluție ce susține puternic transformarea digitală este softul de management al resurselor umane WizOne, ce ușurează munca de la distanță transferând în mediul digital o mare parte din sarcinile de admin HR (pontaj, salarizare, emiterea de adeverințe și declarații), dar nu numai. Astfel, angajații câștigă un plus de mobilitate fără ca legătura lor cu departamentul de HR sau cu managerii lor să fie înteruptă, ba dimpotrivă, aceasta este chiar mai rapidă și directă.
Concentrează-te pe procese și obiceiuri
Nu este suficient să adopți noi tehnologii dacă nu schimbi și modul în care lucrezi. Construirea unei culturi digitale presupune, de multe ori, revizuirea și schimbarea unor practici și procese de lucru curente. De exemplu, sunt extrem de importante soluțiile ce permit colaborarea între utilizatori, fie că vorbim de colegi din interiorul aceleiași organizații, fie despre parteneri externi de business.Un program ERP complet precum WizPro te poate ajuta să elimini întreruperile din activitate și să lucrezi de oriunde și cu oricine, având acces web la toate informațiile de care ai nevoie pentru munca de zi cu zi, dar și pentru a lua decizii pentru viitor.
Pune accent pe învățarea continua
Chiar dacă tehnologia remodelează lumea noastră la fiecare nivel, ea rămâne doar un instrument. Adevărata forță din spatele transformării digitale sunt oamenii. Crearea unei culturi de învățare continuă, cu accent pe training și dezvoltarea skill-urilor digitale, reprezintă o modalitate excelentă de a le arăta angajaților că îți pasă. Companiile care investesc în oamenii lor, care își iau un angajament real pentru dezvoltarea lor și care le respectă ideile construiesc o loialitate ce ajută extraordinar de mult la gestionarea schimbării.
Nu amâna
În mediul global actual, așa cum este redefinit el în aceste zile, companiile nu mai au luxul de a aștepta ca iureșul tehnologic al schimbării să se oprească sau chiar să încetinească. Astfel, liderii trebuie să aleagă să facă pasul către schimbare în timp ce rămâne activi operațional, luând măsuri pentru a crește eficiența activității și, astfel, a asigura creșterea veniturilor.
Fă alegerea corectă
Ai nevoie de un partener care să fie puternic din punct de vedere tehnologic, dar care să aibă și experiență practică directă cu industria ta și, astfel, să te poată sprijini în a găsi cea mai bună soluție și, mai important, în a pune întrebările potrivite pentru a ajunge la această soluție. Echipa Wizrom este alcătuită din profesioniști cu experiență specializată pe anumite industrii fiecare. Această experiență anterioară are avantajul unei înțelegeri mai adânci a business-ului și a unei abordări mai nuanțate, iar clientul și furnizorul ajung să creeze un adevărat parteneriat, conlucrând pentru a pune la punct un plan de transformare digitală de succes.
Fereastra de oportunitate pentru transformarea digitală pentru companii din toate industriile s-a deschis mai larg în aceste ultime săptămâni. Profitând de ea și investind în crearea unei culturi digitale, acum este cel mai bun moment pentru a-ți securiza un avantaj competitiv important pentru viitor.