Trei mituri despre salarizare

business 1000W

Calculul salariilor este unul dintre procesele fără de care nici o companie, de la cele mici până la cele mai mari, nu poate funcționa. Mai mult decât atât, este un proces complex, care necesită multă atenție, inclusiv la nivelul respectării legislației în vigoare, iar erorile se pot dovedi extrem de costisitoare. Tocmai de aceea, chiar și companiile cu puțini angajați pot beneficia de pe urma utilizării unui software care să automatizeze procesul. Totuși, puține companii îndrăznesc să apeleze la această soluție, bazându-și decizia pe diferite informații nu tocmai corecte.

Iată cele mai frecvent întâlnite 3 mituri despre calculul salariul, dar și adevărul din spatele lor:

 

  1. Pontajele fizice sunt obligatorii

 

Mult timp, pontajul obligatoriu cerut prin lege a fost ținut de companii în format fizic, sub forma unor condici pe hârtie. Cu toate acestea, această variantă are o serie de limitări din ce în ce mai evidente, în special în contextul ultimelor luni, în care multe companii și-au mutat activitatea la distanță, făcând completarea condicilor clasice imposibilă. În plus, condicile fizice nu asigură 100% securitatea datelor completate, făcând posibilă apariția de erori sau, mai rău, a unor fraude.

 

O variantă mult mai sigură și ușor de utilizat o reprezintă variantele de pontaj online, în care angajații își introduc zilnic pontajul indiferent de locația de unde lucrează, accesând o soluție sau platformă online, așa cum este cazul WizOne. Pentru angajator, folosirea soluției WizOne simplifică procesul de înregistrare a pontajului, care este automatizat, dar și validarea lui de către manageri, ce se realizează online. În același timp, WizOne se integrează direct cu WizSalary, permițând calculul automat al salariilor în funcție de pontajele introduse. Utilizarea acestor două softuri de business elimină necesitatea prelucrării manuale a datelor de pontaj și, astfel, elimină erorile ce puteau apărea în acest context.

 

  1. Zona de legislație și taxare poate fi administrată doar de echipa internă

 

Unele companii evită să aleagă un soft de salarizare din cauza impresiei că echipa va rămâne, în continuare, responsabilă să urmărească modificările în legislație și să cunoască, în amănunt, toate schimbările atunci când acestea apar. Văzut din această perspectivă, beneficiile automatizării calculului salarial descresc, iar softul pare că nu este nimic mai mult decât un simplu instrument de calcul în funcție de inputurile primite.

 

Perspectiva tocmai descrisă este, însă, greșită. Unul dintre cele mai mari beneficii ale unui soft precum WizSalary este chiar faptul că el primește actualizări constante, în urma oricărei modificări de legislație și taxe ce poate afecta calculul salarial. În perioada stării de urgență și, mai apoi, în starea de alertă, WizSalary a inclus automat, la foarte scurt timp de la publicarea modificărilor legislative, toate diferențele ce afectau salariile. Astfel, utilizatorii lui au putut să se bazeze că softul îi va ajuta să calculeze corect chiar și situațiile mai complexe, de șomaj tehnic sau de concediu de supraveghere a copilului, fără ca ei să fie nevoiți să piardă timp și efort pentru a se asigura că respectă prevederile legale. În plus, utilizatorii au avut acces și la suportul echipei Wizrom de specialiști, ce a venit cu completări și explicații despre aplicarea legislației chiar și în cele mai dificile spețe.

 

  1. Este mai ușor să te ocupi manual de salarizare dacă ai o companie mică

 

Adevărul este că, indiferent de numărul de angajați, cerințele, provocările și procedurile birocratice asociate operațiunii de calcul a salariilor rămân aceleași. Pe măsură ce numărul de angajați crește, diferențele de calcul al salariilor în funcție de departamentele interne (cu provocări sporite în cazul în care există, spre exemplu, angajați cu normă întreagă și angajați cu normă parțială) rămân aceleași, efortul de timp ce se adaugă fiind minimal. În plus, erorile ce pot apărea în urma calcului greșit al taxelor și conduce, în cazuri nefericite, la amenzi și penalități pot fi cu atât mai costisitoare pentru un business mic decât pentru unul cu acces la mai multe resurse.

 

Cele 3 mituri prezentate mai sus sunt des întâlnite și pot conduce, deseori, la luarea unor decizii care nu favorizează dezvoltarea companiei în cel mai eficient mod. Soluțiile software de calcul salarial precum WizSalary aduc o serie de beneficii importante companiilor de diferite mărimi și aflate în diferite etape de dezvoltare, fiind un element vital pentru creșterea lor armonioasă.