Un program de salarizare performant: instrument de business indispensabil pentru emiterea fluturasului de salariu

1200 x 628

Fluturasul de salariu este unul dintre documentele emise de  de departamentul de resurse umane/salarizare din compania dumneavoastra. Acest document nu este obligatoriu, in conditiile in care majoritatea salariilor sunt achitate prin transfer bancar. Astfel, ordinul de plata, semnat de angajator, este o dovada suficienta privind achitarea salariului, conform cerintelor din Codul Muncii. In practica, este recomandat ca toti angajatii dumneavoastra sa primeasca fluturasul de salariu, care detaliaza drepturile banesti conform contractului de munca, taxele, contributiile sociale si retinerile legale.

Reguli de baza privind formatul si continutul fluturasului de salariu

Un soft de salarizare performant, cum este programul de salarizare WizSalary dezvoltat de Wizrom Software, contine un model predefinit al fluturasului de salariu conform cu cele mai recente cerinte legale. Acesta este doar unul din motivele pentru a implementa softul de salarii WizSalary si a renunta la crearea manuala a fluturasilor de salarii, in programe de editare text sau tabele.

1. Infomatii de baza incluse in fluturasul de salariu

Fluturasul de salariu trebuie sa il informeze pe salariat cu privire la:

 1. Veniturile realizate de salariat
 2. Impozitele si contributiile sociale
 3. Deduceri si retineri legale

La capitolul venituri realizate, se vor include, dar fara limitare, urmatoarele categorii de venituri:

 • Salariul de baza, care este stipulat in contractul individual de munca
 • Salariul net
 • Sporuri, prime si bonusuri acordate
 • Indemnizatii de concediu (de odihna, medical, prenatal)
 • Suma corespunzatoare orelor suplimentare efectuate de salariat
 • Tichete de masa/de concediu/cadou acordate de angajator
 • Diurne, abonamente medicale.

In ce priveste deducerile si retinerile legale, acestea pot fi de natura:

  • Pensiilor alimentare
  • Executarilor silite stabilite prin hotarare judecatoreasca
  • Altor forme de popriri pe salariu decise de o instanta de judecata.

Programul de calcul salarii WizSalary extrage toate aceste informatii in mod automat din baza de date, astfel ca angajatii dumneavoastra din departamentul de salarizare vor emite fluturasii de salariu intr-un timp scurt si fara erori de redactare.

In plus, actualizarile aduse in permanenta sistemului de salarizare WizSalary includ cele mai recente valori ale taxelor si contributiilor sociale aplicate salariilor. Astfel, fluturasii de salariu emisi in acest mod vor fi intotdeauna 100% conformi cu cerintele legale.

2. Fluturasul de salariu este confidential

Fluturasul de salariu contine informatii cu caracter personal si confidential. Pe langa caracterul confidential al salariului, acest document contine si date personale de identificare ale angajatului. Conform cerintelor GDPR – regulile de protectie a datelor personale intrate in vigoare in data de 25 mai – compania dumneavoastra trebuie sa depuna toate diligentele pentru a proteja aceste informatii.

Programul de salarizare WizSalary va ajuta sa respectati normele GDPR si cerintele de confidentialitate prin cele trei metode de emitere a fluturasilor de salariu:

   • Pe hartie securizata: hartia speciala, cu antetul companiei si alte elemente de siguranta, elimina posibilitatea falsificarii;
   • Prin email: fiecare angajat isi va primi fluturasul de salariu electronic pe adresa de email de serviciu sau personala si il va putea accesa numai prin introducerea unei parole personale (fisier electronic protejat);
   • Disponibil online, prin intermediul modulului Self-Service pe care il pot accesa angajatii in mod direct, daca utilizati si programul HR
   • WizOne oferit de Wizrom Software.

3. Fluturasul de salariu – dovada a transparentei in modul de calcul a salariilor

Asa cum am specificat la inceputul acestui articol, fluturasul de salariu nu este un document de salarizare obligatoriu. Insa este extem de util pentru a mentine o atmosfera de incredere in randul salariatilor dumneavoastra.

Acest lucru este mai important ca oricand din momentul in care Guvernul Romaniei a decis sa treaca majoritatea contributiilor obligatorii in sarcina angajatului. Multi angajatori au decis marirea salariilor brute pentru a compensa pierderile rezultate din acest transfer de contributiii in salariul net incasat de salariati.

Softul de salarizare WizSalary ofera un model de fluturas de salariu predefinit extrem de detaliat, in care sunt incluse toate elementele de bonificatie si retinere. In momentul in care incaseaza salariul, fiecare angajat va avea o imagine clara asupra modului in care sunt aplicate aceste bonficatii si retineri din salariul de baza.

Wizrom Software va ofera softul WizSalary, un program de salarizare complet si performant, conform cu toate cerintele legale si dezvoltat special pentru a satisface necesitatile IMM-urilor din Romania. Solicitati o oferta personalizata la adresa de email office@wizrom.ro sau sales@wizrom.ro si numarul de telefon +40 742 035 496.