Modul în care oamenii lucrează se schimbă cu adevărat extrem de rar. De obicei, cauza este un eveniment istoric major – de exemplu, revoluția industrială sau, cel mai recent, pandemia de COVID-19 -, care are consecințe pe termen lung sau care schimbă în mod ireversibil peisajul pieței muncii.
Pandemia provocată de COVID-19 a adus cu ea nu doar provocări pentru sistemele medicale ale țărilor din întreaga lume, dar și un shift major în ceea ce privește relația angajaților cu prezența fizică la birou. Astfel, ne apropiem de „aniversarea” a doi ani de când munca de birou s-a schimbat în mod fundamental.
Ca urmare a dezvoltării și distribuirii pe scară largă a vaccinurilor anti-COVID-19, modul în care lucrăm se schimbă din nou, angajații începând să se întoarcă la birou într-o proporție mai mică sau mai mare. Totuși, angajatorii se confruntă cu discrepanța tot mai mare dintre modul în care ei și angajații lor văd viitorul.
Tot mai mulți angajați vor să lucreze în mod hibrid
Conform unui studiu realizat de McKinsey, angajații simt că angajatorii nu au planuri bine stabilite în ceea ce privește modul în care se va schimba felul în care lucrează. Deși companiile și-au anunțat intenția de a adopta modelul hibrid, angajații consideră că nu există claritate în ceea ce privește procedurile, politicile, așteptările și abordările care urmează a fi adoptate.
Odată cu redeschiderea birourilor, companiile se văd nevoite să se adapteze și să ofere echipelor diverse modele de a lucra. Modelul hibrid este mai complicat de gestionat decât unul complet remote. Un studiu Deloitte a relevat că organizațiile caută metode de a reduce costurile și de a crește productivitatea – 73% vor să implementeze sistemul hibrid (astfel, angajații vin la birou două sau trei zile pe săptămână), 14% preferă ca angajații să lucreze de la distanță, iar 9% dintre companii vor ca angajații să fie prezenți la birou zilnic.
Cu ajutorul unui software de resurse umane, angajatorii pot naviga noua realitate de pe piața muncii cu mai multă ușurință, fără a mai fi luate prin surprindere de modificări ale legislației, de noi trenduri – în acest caz, modelul hibrid – și să evite eventualele riscuri legate de securitatea echipelor.
Avantajele oferite de un soft de HR pentru modelul de lucru hibrid
Ajută la planificarea strategiei de resurse umane
Astfel, un program de HR oferă companiilor oportunitatea de a-și stabili obiectivele, strategiile și bugetele necesare pentru a gestiona în mod eficient costurile cu angajații – inclusiv cele de compensare sau beneficiile disponibile, fie că este vorba de un singur angajat, un departament sau la nivel de companie.
Ușurează administrarea procesul de recrutare, evaluarea activității și performanțelor echipelor
Odată ce a fost stabilită stategia de resurse umane, software-ul dedicat poate veni în sprijinul companiilor, administrând procesul de recrutare – de la definirea obiectivelor și a cerințelor posturilor vacante, dar și așteptările candidaților. De asemenea, companiile au astfel acces la o soluție ce le ajută să definească procesul de evaluare, instrumentele utilizate (de exemplu, chestionare). Astfel, angajatorii pot urmări istoricul și evoluția performanțelor angajaților.
Contribuie la încurajarea angajaților să își dezvolte skill-urile
Fie că timpurile pe care le trăim sunt văzute ca oportunități de creștere și învățare sau ca obstacole de depășit, este important pentru companii să se adapteze pentru a supraviețui. Odată cu evoluția tehnologiilor și emergența unor noi trend-uri, este important ca angajatorii să își sprijine membrii echipelor să acumuleze noi cunoștințe, prin participarea la training-uri și la cursuri. Un program de HR vine în întâmpinarea acestor nevoi, oferind posibilitatea managementului training-urilor potrivite fiecărei funcții din companie.
Facilitează gestionarea timpului angajaților
În plus, mai ales în contextul muncii hibride, companiile au nevoie să țină evidența orelor lucrate de angajați. Astfel, indiferent de profilul unei organizații, o opțiune de soft de HR este soluția ideală, permițând înregistrarea datelor de pontaj în diverse formate. Aceste putând fi personalizate în funcție de nevoile fiecărui client.
În contextul modelului hibrid de muncă, WizOne, softul de HR dezvoltat de Wizrom, reprezintă soluția ideală pentru companiile care se adaptează acestui nou fel de a munci. Cu WizOne, un instrument cu un grad mare de eficiență și precizie, organizațiile au avantajul de a fi întotdeauna la curent cu noile provocări și sunt pregătite să le facă față.