Bugetele de investitii in sisteme informatice vor egala in doi ani nivelele de dinainte de 2008

Cresterea economica din 2015 a impulsionat multe din firmele din Romania sa investeasca in imbunatatirea sistemelor lor informatice de management al afacerilor, cu accentul pe partea operationala.

Astfel, noua din zece proiecte implementate in 2015 in verticala manufacturing au constat in inlocuirea unor sisteme mai vechi cu solutii noi ERP, avantajoase atat din punct de vedere al performantei in management, cat si al fluxului de numerar, datorita modelului de licentiere.

„Firmele au nevoie de sisteme informatice mai mari, pentru a gestiona operatiuni in crestere si a face fata concurentei. Bugetele alocate au crescut in medie cu 7% fata de 2014, fiind pe un trend ascendent care va ajunge, in maxim doi ani, sa egaleze nivelele din anii de boom de dinainte de criza”, a declarat Adrian Bodomoiu, managing director Wizrom Software.

La fel ca si in cazul echipamentelor sau a mijloacelor de transport, inlocuirea sistemelor informatice de management cu solutii ERP moderne are ca obiectiv obtinerea de avantaje competitive in domeniul operational prin imbunatatirea planificarii, a logisticii, a monitorizarii productiei, in mobilitate si, nu in ultimul rand, prin conservarea fluxului de numerar. Modelul de licentiere Software as a Service (SaaS) permite investitia in sisteme informatice complexe precum ERP, CRM, SFA fara a bloca fonduri considerabile intr-o investitie initiala, ci platind o redeventa lunara in cuatum fix, deductibila ca serviciu.

„Pe de alta parte, putem afirma ca tendinta anului 2016 este normarea cu precizie a muncii, pentru a stabili cu exactitate costul productiei si necesarul de resurse. Sunt informatii necesare atat pentru o negociere de succes cat si pentru a garanta obtinerea profitului planificat”, explica Adrian Bodomoiu.

Avand in vedere ca aproape 40% din productia manufacturiera este de serie mica sau pe baza de unicat, normarea tuturor etapelor este critica in stabilirea costului de productie pentru a intra in negocieri cu clientul cu un pret de livrare profitabil, iar Wizrom are o experienta indelungata in astfel de implementari.