Mituri despre implementarea unui sistem ERP

Implementarea unui sistem ERP reprezinta o investitie  strategica in randul companiilor, care utilizeaza acesta solutie software pentru business cu scopul de a se dezvolta si de a creste eficienta afacerilor in mediul actual puternic competitiv.

Implementarea unui sistem ERP poate fi facuta la nivelul mai multor domenii si departamente din cadrul unei organizatii: managementul relatiilor cu clientii – CRM, gestionare achizitii si vanzari, instrumente de facturare, project management, managementul resurselor umane, salarizare, depozit si productie (warehouse management), logistica, activitati de service si mentenanta, contabilitate etc.

Cu toate ca traim intr-un secol al automatizarii, exista totusi conceptii diferite foarte des intalnite despre infrastructura si implementarea unui sistem ERP. Printre cele mai comune mituri despre solutiile ERP se regasesc:

[accordion title=”Softurile ERP sunt foarte greu de implementat, iar procesul dureaza prea mult” is_open=”yes”]Intr-adevar, la inceputul primelor implementari de solutii software, acestea nu erau atat de performante, timpul de implementare era mult mai indelungat, iar pentru manageri costurile erau destul de ridicate. Este posibil ca aceasta conceptie sa persiste si astazi din cauza acelei perioade cand sistemele ERP nu erau la indemana multor companii din punct de vedere financiar. Insa, in prezent, softurile ERP sunt mult mai fiabile, iar timpul de punere in aplicare este chiar rezonabil, un astfel de software putand fi implementat si in cateva saptamani.[/accordion] [accordion title=”Sistemele ERP sunt prea costisitoare versus valoarea pe care o ofera” is_open=”no”]

Acesta este poate cel mai popular mit. Tehnologia Cloud sau SaaS (software-ul ca serviciu) a schimbat foarte mult costurile implementarii unui sistem ERP. In ziua de azi, abonamentul la astfel de servicii se poate plati lunar, ceea ce inseamna ca acest cost se califica drept cheltuiala de exploatare si nu neaparat o investitie. Noile versiuni ale solutiilor ERP sunt din ce in ce mai usor de pus in aplicare, iar implementarea lor poate sa dureze chiar si cateva saptamani. Pana si versiunile mai complexe, orientate catre companiile mai mari au avansat foarte mult.

Volum mare de date, module care pot fi personalizate in functie de companie si o gama larga de optiuni pentru project management sunt doar cateva dintre motivele pentru care solutiile ERP au devenit accesibile si mai usor de implementat.

Costurile aferente implementarii unui sistem ERP este bine sa fie evaluate in functie de beneficiile pe care le ofera companiei. In plus, aceste costuri scad considerabil pe termen lung, iar eficienta si productivitatea companiei creste.[/accordion] [accordion title=”Sunt o firma prea mica pentru a implementa un software ERP, companiile mari sunt singurele care beneficiaza in urma implementarii unui sistem ERP sau firmele mai mici au nevoie de un program ERP diferit” is_open=”no”]

O alta conceptie gresita, des intalnita: organizatiile considera ca nu sunt suficient de mari si de dezvoltate pentru a incepe sa lucreze cu un sistem ERP. In aceasta situatie este bine sa fie analizate timpul, costurile si riscurile existente pentru administrarea financiara in Excel. Se pierde timp pentru verificarea datelor introduse, pentru generarea rapoartelor TVA intr-o foaie de calcul, pe langa costurile suplimentare catre contabil pentru ca acesta sa introduca toate datele in sistemul firmei.

Sistemele moderne ERP sunt proiectate pentru a fi versatile: ele sunt construite pornind de la cele mai bune practici din industrie si pot satisface o categorie larga de cerinte de business.

O singura solutie ERP poate raspunde tuturor nevoilor unei societati, iar faptul ca unele firme sunt prea mici sau ca procesele din interiorul companiei sunt prea complicate pentru a fi incluse intr-un sistem ERP sunt doar niste conceptii gresite. Chiar si o companie mica are nevoie de instrumente puternice si moderne de care orice mare competitor dispune.

In prezent, sistemele ERP ofera multiple avantaje pentru o organizatie, iar cu putina rabdare pentru a intelege cum functioneaza softul, acestea pot aduce beneficii importante pentru orice afacere. Cele mai multe dintre firmele care furnizeaza solutii ERP includ in pachetul de vanzare si sesiuni de training pentru ca angajatii companiei unde are loc implementarea sa invete rapid si eficient cum se utilizeaza software-ul.[/accordion]