3 moduri prin care software-ul de HR poate ajuta oamenii sa lucreze eficient de la distanta

HReficient deLa distanta

Modul în care lucrăm s-a schimbat fundamental în ultimii zece ani. Companiile vizionare au îmbrățișat deja modele de business ce permit flexibilitatea angajaților și munca de la distanță, cu așteptarea că, astfel, vor susține creșterea productivității, vor ține costurile sub control și, poate, își vor putea asigura accesul către o forță de muncă mai diversă și mai dinamică. Alte companii s-ar putea să nu fie la fel de deschise către acest tip de muncă, însă transformarea economiei, ritmul tot mai accelerat al globalizării și chiar și apariția unor evenimente neașteptate care fac imposibilă continuarea în condiții normale a activităților de lucru le-ar putea forța să se uite cu mai multă atenție la posibilitatea lucrului de la distanță.

Orice schimbare radicală ce afectează modul în care oamenii au făcut lucrurile până într-un anumit moment este dificil de gestionat. În mod similar, procesul de transformare a forței de muncă se poate dovedi extrem de complex, iar multe companii ar putea să aibă dificultăți în a implementa un plan de telemuncă care să funcționeze. O mare parte a provocărilor, din punctul de vedere al angajatorului, se referă la modul în care pot garanta că angajații își petrec timpul corespunzător, lucrând pentru a rezolva sarcinile de serviciu, dar și că aceștia se simt conectați și susținuți de companie (și de departamentul de HR), în ciuda distanței fizice. Din fericire, aceste provocări pot fi gestionate foarte ușor cu ajutorul instrumentelor tehnologice potrivite.

Dacă este implementată corect, munca de la distanță poate contribui la succesul companiei, la îmbunătățirea rezultatelor sale financiare și la bunăstarea angajaților. Programele de software de HR pot ajuta. Cu ajutorul unui soft de HR potrivit, companiile pot să gestioneze ușor și eficient angajații care lucrează de la distanță. Iată cele mai importante 3 moduri prin care softurile de HR pot asigura productivitatea și eficiența lucrului de la distanță:

  • Gestionarea timpului

Cu ajutorul unei aplicații software complexe precum WizOne și a funcționalității sale de pontaj electronic, angajații pot, chiar și de la distanță, să raporteze orele lucrate pe diferite proiecte. Astfel, managerii pot să urmărească ce perioade de timp petrec angajații sau echipele lucrând, finalizând proiecte sau în lucrul cu clienții.

Mai mult decât atât, WizOne se integrează ușor cu WizSalary, ceea ce înseamnă că pontajele se înregistrează automat, iar calculul și gestionarea salariilor sunt simplificate, garantând că angajații își primesc salariul corect, fără întârzieri.

  • Funcționalități de self-service HR

Funcționalitățile de self-service, precum cele oferite de WizOne, se dovedesc extrem de utile pentru acei angajați care lucrează de la distanță. Astfel, dacă o companie are instalată aplicația WizOne, angajații au acces la o varietate de informații personale și profesionale, fără să se deplaseze la sediul companiei sau nici măcar să contacteze membrii departamentului de HR.

În afară de informații, angajații pot efectua și o serie de alte activități, cum ar fi să solicite concediu de odihnă sau concediu medical și să obțină diferite adeverințe mult mai rapid, fără să fie nevoiți să aștepte ca un angajat al departamentului de HR să aibă timp să le întocmească manual.

Din perspectiva angajatorului, funcționalitățile de self-service reprezintă, în primul, un instrument de productivitate, în condițiile în care automatizarea unui număr mare de sarcini de HR care altfel ar fi trebuit rezolvate manual de departamentul de HR îi eliberează acestuia timpul pentru a realiza activități care să adauge mai multă valoare afacerii, cum ar fi să recruteze angajați noi sau să asigure managementul talentelor. În al doilea rând, însă, în situații în care o mare parte sau chiar toată forța de muncă este nevoită să lucreze de acasă, platforme de HR precum WizOne și WizSalary permit managementului să pregătească diferite acte cerute de autorități sau să distribuie către toți angajații decizii legate de potențiale schimbări ce le afectează activitatea.

  • Evaluarea performanței

Când vine vorba de angajați, dictonul „ochii care nu se văd, se uită” poate avea un impact negativ asupra rezultatelor companiei. Fără posibilitatea de a interacționa față în față cu angajații și de a discuta informal cu ei pentru a afla cum evoluează activitatea lor, managerii au, de multe ori, un sentiment sâcâitor că sunt pe cale să piardă controlul. De partea cealaltă, angajații pot începe să se simtă deconectați de managerii lor și să aibă senzația că lucrează pentru o companie care nu pune preț pe evoluția lor. În acest context, evaluarea performanței devine un instrument obligatoriu care să garanteze că ambii parteneri din acestă ecuație, respectiv angajatul și angajatorul, sunt în contact și examinează împreună rezultatele obținute, stabilind și un plan de dezvoltare viitoare.

Platforme precum WizOne simplifică extraordinar de mult acest proces, ceea ce înseamnă că evaluarea se poate realiza nu doar anual, ci mult mai frecvent. Spre deosebire de modul tradițional de evaluare, din birou, evaluările la distanță nu ocupă foarte mult timp și, deci, nu perturbă activitatea niciuneia dintre părți. Odată ce evaluarea a fost înregistrată, ea poate fi stocată ușor și sigur alături de celelalte informații despre angajat, în platforma WizOne. Împreună cu abilitatea de a ține evidența cursurilor și training-urilor accesate de angajat, această funcționalitate de evaluare a performanțelor contribuie semnificativ la diminuarea efectelor distanței și lipsei de interacțiune personală între cei care lucrează de la distanță și managerii lor.

Chiar dacă, astăzi, munca de la distanță nu este des întâlnită în România, experiența altor țări de pe mapamond ne arată foarte clar că ea va fi viitorul forței de muncă. Astfel, pe măsură ce companii de toate mărimile și din toate industriile vor decide să răspundă dorințelor angajaților lor și să îmbrățișeze această tendință, alegerea instrumentelor și platformelor de software HR va fi, fără îndoială, cheia succesului.