AVANTAJELE UNUI SOFT DE CONTABILITATE PERFORMANT: CALCULE CORECTE PENTRU TVA LA INCASARE

businessman happy

Echipa Wizrom Software va ofera prin softul WizCount mai mult decat contabilitate – informatii utile, practice si actualizate in conformitate cu legislatia. Misiunea noastra este sa va oferim atat instrumente de business performante, cum este programul de contabilitate WizCount, dar si posibilitatea de a fi mereu informati si pregatiti pentru a face fata schimbarilor legislative si provocarilor pietei.

In acest articol, dorim sa va oferim explicatii simple si clare care sa va permita sa determinati daca IMM-ul dumneavoastra poate opta pentru sistemul de plata al TVA la incasare si care sunt beneficiile acestei optiuni.

TVA la incasare – definitie si eligibilitate

TVA la incasare este achitat de companii catre bugetul de stat in momentul in care va este achitata factura de catre client sau, dupa caz, dedus in momentul efectuarii platii catre furnizori. Astfel, TVA la incasare este o optiune fiscala recomandata pentru firmele care emit si primesc facturi cu plata la termen mediu si lung.

Prin optarea pentru plata/deducerea TVA la incasare, sumele aferente taxei pe valoarea adaugata nu mai sunt blocate in aplicatia software de contabilitate WizCount din resursele proprii ale firmei, ci alocate in mod real in momentul platii. Astfel, atunci cand accesati functiile de analiza financiara si situatiile conturilor din soft, veti avea mereu la dispozitie date reale, neincarcate de plata TVA in situatia in care inca nu ati primit/ efectuat plata unei facturi.

Criteriile de eligibilitate pentru a opta pentru TVA la incasare stabilite prin Codul Fiscal, articolul 282, aliniatele (3) si (4):

  • Cifra de afaceri pe anul calendaristic anterior se situeaza sub pragul de 2.250.000 lei;
  • Cifra de afaceri a companiei nu depaseste pragul de 2.250.000 lei in cursul anului in care s-a optat pentru TVA la incasare;
  • Societatea nu face parte dintr-un grup fiscal unic;
  • Societatea este stabilita in Romania.

Inregistrarea societatii ca platitoare de TVA la incasare

Pentru a aplica acest sistem, va trebui sa completati Declaratia 097 „Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare”. Aceasta declaratie se poate depune la ANAF pana in data de 25 ianuarie inclusiv in fiecare an. Odata ce ati depus Declaratia 097, daca cifra de afaceri a companiei dumneavoastra se mentine sub pragul de 2.250.000 lei, aceasta optiune va ramane in vigoare in mod automat in anii urmatori.

In cazul in care compania devine platitoare de TVA in cursul anului, in momentul in care depuneti Declaratia 010 puteti opta pentru sistemul TVA la incasare, chiar daca este depasit termenul de 25 ianuarie.

Atentie! Odata ce ati optat pentru TVA la incasare, sunteti obligat sa mentineti acest sistem pe durata intregului prim an de la inregistrare.

Daca, din orice motiv, doriti sa renuntati la acest sistem dupa primul an, termenul de depunere a cererii in acest sens este intre datele de 1 si 25 ale fiecarei luni. Depasirea plafonului cifrei de afaceri in orice moment din cursul anului va obliga sa depuneti aceasta cerere de iesire din sistemul TVA la incasare.

Calculul cifrei de afaceri a companiei pentru stabilirea plafonului

Este foarte important sa stiti ce operatiuni vor fi incluse in calculul cifrei de afaceri pentru a verifica daca societatea dumneavoastra este eligibila pentru TVA la incasare. Astfel, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, punctul (4) se vor include in calcul:

  • Operatiuni la care se aplica TVA;
  • Operatiuni scutite de TVA cu si fara drept de deducere;
  • Operatiuni pentru care locul prestarii este considerat a fi in strainatate.

Atentie! Daca firma dumneavoastra a devenit platitoare de TVA in cursul anului, se vor exclude de la calculul cifrei de afaceri operatiunile din perioada cand compania nu a fost platitoare de TVA.

Daca aveti nevoie de mai mult decat contabilitate, softul de contabilitate WizCount dezvoltat de Wizrom Software va ofera analize si predictii financiare profesionale, rapoarte detaliate si instrumente care va permit sa alocati in mod eficient resursele companiei. Va asteptam cu raspunsuri si detalii despre programul de contabilitate WizCount la adresa de email office@wizrom.ro si numarul de telefon +40 742 035 496.