Contabilitate de Gestiune Stocuri – 5 motive pentru a-l utiliza

shutterstock 162924053 e1539694682816

Gestiunea stocurilor este unul dintre aspectele de baza in activitatea zilnica a companiilor care distribuie sau vand marfuri in regim en gross sau retail. Stocurile de marfuri reprezinta active ale companiei si trebuie inventariate, inregistrate in contabilitate si pregatite pentru distributie in regim FIFO pentru a evita pierderile din cauza expirarii produselor.

Munca de gestiune a stocurilor – un efort continuu, supus riscului erorilor
Gestiunea stocurilor implica mai multe categorii de angajati din cadrul companiei dumneavoastra: atat lucratorii din depozit, unde sunt pastrate efectiv marfurile, cat si departamentul financiar-contabil care pregateste si actualizeaza documentele de gestiune si intrare/iesire a marfurilor.

Munca manuala de orice fel – de la inventariere la inregistrarea datelor in contabilitate – este riscanta. Erorile se pot strecura in fiecare etapa a procesului, cu consecinte costisitoare pentru compania dumneavoastra.

Solutia pentru o gestiune corecta si eficienta a stocurilor este sa implementati un software financiar performant. Echipa Wizrom Software a pregatit o lista cu cele mai relevante motive pentru care compania dumneavoastra ar trebui sa aleaga aceasta optiune.

[accordion title=”1. Inregistrarea corecta a rezultatului inventarului in contabilitate” is_open=”yes”]
Programul de contabilitate WizCount le permite responsabililor cu gestiunea sa introduca direct datele din timpul inventariilor obligatorii de la sfarsitul exercitiului financiar. Se elimina astfel o etapa din procesul de inventariere, se renunta la listele pe hartie intocmite manual si, astfel, inventarul stocurilor se va incheia mai rapid si cu erori minime.

Acest aspect este extrem de important pentru companiile care au miscari rapide de stocuri. Pe langa inventarul anual cerut prin lege, compania dumneavoastra probabil ca mai efectueaza altele pe parcursul anului, pentru a avea o evidenta corecta a stocurilor pe categorii de produse.[/accordion]

[accordion title=”2. Incadrarea corecta a categoriilor de stocuri” is_open=”no”]
Firmele producatoare detin mai multe categorii de stocuri: materii prime, marfuri, ambalaje si produse finite. Acestea trebuie inregistrate corect in contabilitate pentru a calcula profitul/pierderea, deprecierea si valoarea totala a activelor fixe.

Softul de contabilitate WizCount are un modul dedicat special gestiunii stocurilor, in care se pot defini toate categoriile de materii prime pe care le utilizeaza compania dumneavoastra. Astfel, echipa financiar-contabila va putea atribui in mod corect cantitatile, alegand categoria adecvata pentru fiecare element de inventar.[/accordion]

[accordion title=”3. Optimizarea stocurilor prin urmarirea operatiunilor de intrare/iesire” is_open=”no”]
Un software financiar puternic va permite nu doar sa stiti ce stocuri detineti in depozit, dar si sa planificati in mod eficient achizitia de marfuri si materii prime.

In programul de contabilitate WizCount puteti monitoriza cererea de produse finite in paralel cu intrarile de materii prime. Printr-o analiza istorica a acestor date, puteti crea un plan de achizitii coerent, care sa va asigure intotdeauna stocurile necesare, fara a bloca prea multe resurse financiare in elemente de inventar.[/accordion]

[accordion title=”4. Gestiunea corecta a stocurilor achizitionate/vandute in strainatate” is_open=”no”]
Multe companii au furnizori sau clienti atat in spatiul economic european, cat si in afara acestuia. Pentru fiecare achizitie de materii prime sau vanzare de produse in alte monede decat cea nationala, trebuie efectuate inregistrari distincte in contabilitate si calculate profiturile/pierderile din diferentele de curs de schimb.

Softul de contabilitate WizCount permite pastrarea gestiunii contabile in mai multe valute, cu calculul automat al soldurilor si actualizarea valorii la cursul de schimb al BNR. Astfel, puteti stabili politica de preturi pe baza evolutiei costului de achizitie al materiilor prime din strainatate si puteti pregati in orice moment un raport cu valorile incasarilor in RON sau alte valute.[/accordion]

[accordion title=”5. Reducerea proportiei elementelor de inventar invechite” is_open=”no”]
Elementele de inventar invechite sunt produse expirate, pe care nu le mai puteti vinde. Dimpotriva, veti suporta costuri suplimentare pentru distrugerea sau reciclarea acestora.

Monitorizarea intrarii de elemente de inventar cu datele de expirare aferente este singura modalitate pentru a implementa un plan FIFO eficient. Programul de contabilitate WizCount va permite o astfel de monitorizare printr-un modul dedicat gestiunii. Astfel, veti putea impune un plan de productie si iesiri de marfuri care va minimiza pierderile cauzate de elementele de inventar invechite.[/accordion]

Wizrom Software va ofera mai mult decat contabilitate prin programul de contabilitate WizCount – o alegere optima pentru gestiune de stocuri fara erori. Solicitati o oferta personalizata la adresele de email office@wizrom.ro, sales@wizrom.ro si la numarul de telefon +40 742 035 496.