Contabilitate fara probleme: monitorizarea operatiunilor cu numerar cu ajutorul unui program de contabilitate performant

shutterstock 729605338 1 e1540285045478

Multe IMM-uri din Romania desfasoara zilnic numeroase operatiuni cu numerar. De la magazine de cartier pana la companii care presteaza servicii pentru consumatori, toate aceste societati primesc si efectueaza plati in numerar.

Legislatia impune limite privind tranzactiile cu numerar
In incercarea de a avea o imagine mai clara asupra dinamicii tranzactiilor din sectorul privat, legislatia privind platile si incasarile efectuate de persoanele juridice a fost modificata. Aceste modificari au stabilit praguri specifice privind sumele ce pot fi incasate si platite de companii in numerar in relatia cu persoane fizice sau alte persoane juridice. Legea nr. 70/2015 reglementeaza toate aceste aspecte, iar echipa Wizrom Software va incurajeaza sa o studiati in detaliu.

Pragurile privind aceste sume sunt stabilite atat per zi, cat si per plata, fiind interdependente. Din acest motiv, cel mai sigur mod de monitorizare a tuturor tranzactiilor cu numerar este utilizarea unei solutii software performante cum este programul de contabilitate WizCount.

Prezentare detaliata a pragurilor tranzactiilor cu numerar
Legislatia diferentiaza companiile care lucreaza cu numerar in societati comerciale generice si magazine tip cash & carry.

A. Societati comerciale
Pentru societatile comerciale, limitele sumelor tranzactiilor cu numerar sunt:

Pentru incasari: 5.000 RON pe zi de la alte persoane juridice, persoane fizice autorizate, inteprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, asocieri si alte entitati juridice.

Pentru plati: plafonul zilnic este de 10.000 RON platiti in numerar si 5.000 RON per persoana, pentru plati efectuate catre alte persoane juridice, PFA, liber profesionisti, intreprinderi individuale sau familiale, asocieri si alte entitati juridice. Pentru avansuri spre decontare, limita este de 5.000 RON per persoana. Pentru platile efectuate catre magazine tip cash & carry, limita este de 10.000 RON/zi.

Softul de contabilitate WizCount va ajuta sa aveti o evidenta clara a clientilor si furnizorilor companiei si a sumelor de incasat/platit pentru fiecare in parte pentru a determina corect limitele tranzactiilor cu numerar cu acestia.

B. Magazine tip cash & carry
Magazinelor cash & carry li se impune urmatorul prag (doar in cazul incasarilor):

Pentru incasari: 10.000 RON/persoana de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, liber profesionisti, asocieri sau alte entitati juridice.

Aspecte importante legate de tranzactiile cu numerar

[accordion title=”1. Plati/incasari fractionate in numerar” is_open=”yes”]
Legislatia in vigoare interzice cu desavarsire fractionarea sumelor de platit sau incasat pentru a se incadra in limitele per zi sau per persoana. In acest sens, softul de contabilitate WizCount va permite sa aveti o imagine clara a sumelor de platit si incasat, prin vizualizarea facturilor emise si reconcilierea acestora cu ordine de plata si chitante emise.

Astfel, puteti identifica foarte rapid daca unii din angajatii dumneavoastra nu cunosc si/sau nu respecta aceasta interdictie si puteti remedia rapid situatia, inainte de a avea repercusiuni asupra companiei dumneavoastra.[/accordion]

[accordion title=”2. Depunerea de numerar la banca” is_open=”no”]
Aceasta operatiune nu intra sub incidenta Legii nr. 70/2015. Sumele de bani depuse de administrator sau o persoana imputernicita in conturile companiei nu reprezinta o tranzactie cu numerar in intelesul legii.[/accordion]

[accordion title=”3. Achitarea salariilor, diurnelor si cheltuielilor de deplasare” is_open=”no”]
Pentru toate aceste tipuri de tranzactii, puteti efectua plati in numerar fara nicio limita per zi sau per angajat. Plata drepturilor salariale nu poate fi constransa intr-o anumita modalitate de achitare (transfer bancar) conform Codului Muncii. La fel, alte drepturi banesti ale angajatilor (diurna, cheltuielile de deplasare) nu sunt supuse restrictiilor privind achitarea in numerar.

Prin utilizarea programului de contabilitate WizCount in paralel cu softul de salarizare WizSalary, veti avea o evidenta clara a tipurilor de sume platite angajatilor, facand o separare clara intre avansuri spre decontare (supuse limitelor impuse de lege) si drepturile banesti ale salariatilor.[/accordion]

[accordion title=”4. Achitarea obligatiilor fiscale catre stat” is_open=”no”]
Pentru orice fel de obligatii fiscale, pragul tranzactiilor in numerar nu se aplica. Astfel, fie ca este vorba de impozitul pe profit, TVA, contributiile sociale pentru angajati sau alte taxe si impozite, puteti sa le achitati in numerar, indiferent de valoarea acestor obligatii.[/accordion]

Echipa Wizrom Software va ofera mai mult decat contabilitate prin sistemul software de contabilitate WizCount – un soft financiar performant care va ajuta sa mentineti controlul asupra finantelor companiei dumneavoastra. Solicitati o oferta personalizata la adresele de email office@wizrom.ro, sales@wizrom.ro si la numarul de telefon +40 742 035 496.