Ati luat decizia implementarii unui sistem ERP insa nu stiti de unde sa incepeti cautarea unui furnizor potrivit domeniului de activitate a companiei dumneavoastra? In primul rand, tineti cont de ceea ce-si doresc angajatii: unii s-ar putea sa fie entuziasmati de aceasta schimbare, in schimb altii pot fi sceptici din cauza faptului ca au impresia ca nu se vor descurca sa opereze pe un astfel de software.
In cazul in care echipa dumneavoastra face parte din aceasta ultima categorie, asigurati-va ca alegeti un soft ERP care este usor de utilizat urmand aceste sfaturi:
- Simplificati procesele de business. Un sistem ERP reprezinta o parte din planificarea resurselor intreprinderii; procesele existente in afacerea dvs. vor defini complexitatea softului ERP. Drept urmare, ar trebui, mai intai, sa simplificati procesele de business din interiorul companiei inainte de a implementa un sistem ERP.
- Analizati nevoile companiei pentru a stii exact cum te poate ajuta implementarea ERP. Trebuie sa studiati foarte bine impreuna cu managerii departamentelor din companie care sunt nevoile organizatiei si care este rolul unui sistem ERP in activitatile firmei. Cu o lista de “cerinte” precise, este mai putin probabil sa alegeti sistemul ERP gresit.
- Care sunt functionalitatile si usurinta cu care poate fi utilizat softul ERP. Luati in considerare provocarile actuale cu care se confrunta organizatia si care dintre ele ar putea fi rezolvate prin implemetarea ERP. Evaluati ce solutii software ar acoperi aceste functionalitati si pe care dintre ele aveti de gand sa le utlizati. Daca este posibil, stabiliti cu furnizorii o demonstratie pentru a vedea daca agajatii companiei gasesc usor de utilizat platforma si daca aceasta le permite sa isi indeplineasca sarcinile de zi cu zi.
- Implicati intreaga echipa. Solutiile ERP tind sa fie implementate de catre manageri din dorinta de a reduce costurile si pentru o mai buna dezolvatre a business-ului, ambele procese fiind supravegheate de intreaga echipa de management a companiei. In cazul in care restul angajatilor nu sunt implicati in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste alegerea si implementarea unui anumit sistem ERP, atunci este putin probabil ca solutia finala sa fie potrivita pentru nevoile personalului care va fi nevoit sa-l utilizeze zi de zi.
Sistemul ERP reprezinta un instrument valoros pentru orice organizatie, iar acesta poate avea impact foarte mare asupra unui business: gestionarea activitatilor de planificare, cercetare si dezvoltare, achizitii, managementul lantului de aprovizionare, vanzari, marketing etc. Exista nenumarate sisteme ERP disponibile, de aceea procesul de alegere a software-ului potrivit care se potriveste companiei necesita multa implicare si atentie din partea managerilor.