Interviu: Softurile de optimizare in distributie, avantajul competitiv pe o piata din ce in ce mai specializata

CRISTIAN POPESCU scaled

Daca retailul este motorul economiei de piata, distributia este partea nevazuta a acestui motor, care face toate componentele sa functioneze corect si bine coordonate. Fara un lant de distributie bine pus la punct, companiile de retail nu ar putea face fata solicitarilor clientilor si presiunilor competitiei.

Ce se afla insa in spatele proceselor de distributie eficiente? Pe langa procese de lucru bine puse la punct, companiile din domeniu utilizeaza softuri de optimizare in distributie pentru a creste eficienta operatiunilor si a reduce costurile. Cum reusesc acest lucru? Aflam de la Cristian Popescu, Manager Divizia Wholesale la Wizrom Software.

 

-Domnule Cristian Popescu, cum se prezinta piata careia se adreseaza softurile de optimizare in distributie pe care le dezvolta Wizrom Software?

-Solutiile noastre sunt utilizate in principal de trei segmente mari: wholesale, distributie si FMCG. Si retail, dar intr-o proportie mai redusa. Ceea ce caracterizeaza aceasta piata este fenomenul de restrangere. Dispar micile magazine de cartier si brandurile mai mici, fiind absorbite de marile companii internationale.

Deci, companiile de distrbutie au un numar mai mic de clienti, asadar competitia dintre acestea creste proportional cu contractia pietei. Iar ceea ce fac aceste companii de distributie pentru a ramane pe piata este optimizarea costurilor si automatizarea activitatilor pentru a creste eficienta.

 

-Cu ce fel de softuri de optimizare in distributie vine Wizrom Software in intampinarea cerintelor acestor companii?

-Avem solutii complete pentru companiile de distributie, pornind de la solutia de baza, sistemul ERP WizPro. Insa avem numeroase alte solutii specifice care acopera toate cerintele companiilor de distributie. In primul rand, este vorba de ASKI SFA, softul de optimizare a activitatilor de vanzare; apoi Roadnet – softul de optimizare a rutelor de transport, WMS pentru optimizarea activitatii in depozite si Anvizent care este o solutie de BI si vizualizare date.

Desigur, pe langa acestea, acolo unde este cazul, putem implementa si solutii de salarizare si HR.

 

-Haideti sa discutam mai detaliat despre aceste solutii software de optimizare in distributie. Care sunt beneficiile pentru clienti pentru fiecare in parte?

-Desigur. Sa incepem cu ASKI SFA, solutia de optimizare in vanzari. In primul rand, as specifica faptul ca este cea mai complexa solutie de tip SFA de pe piata. Este un soft multi-platforma, poate fi instalat pe PC cu sistem de operare Windows sau pe telefoane mobile si tablete care ruleaza pe Windows Mobile, Android si iOS. Foarte important pentru clienti, softul dispune de 600 de parametri care pot fi customizati pentru a adapta aplicatia la specificul companiei clientului. Nu in ultimul rand, este o solutie matura pe piata, este utilizata de peste 15 ani de numerosi clienti.

Mai departe, Roadnet. Este o solutie de rutare, de optimizare a rutelor de transport. Este prima solutie utilizata la nivel mondial de companiile de distributie si transport pentru optimizarea rutelor, reducerea costurilor si nu in ultimul rand a noxelor. Are un mecanism intern extrem de performant pentru optimizarea rutelor si este o solutie extrem de stabila.

 

-Puteti sa ne dati un exemplu privind aceste capacitati de optimizare ale softului Roadnet?

-Noi efectuam calcule comparative in perioada de implementare a solutiei – asa-numitul POC proof of concept. Masuram distantele parcurse, numarul de vehicule utilizate, cantitatea de combustibil utilizat etc. inainte de si dupa implementare. In peste 90% din situatii, s-a constatat reducerea costurilor, a kilometrilor parcursi si a numarului de vehicule utilizate dupa implementarea Roadnet. In ceea ce priveste costurile, reducerile constatate au fost intre 5% si 20%.

 

-Sunt optimizari relevante. Sa revenim la prezentarea solutiilor.

– Desigur. Este vorba de solutia de optimizare a activitatii in depozite, WMS. Aici beneficiul principal este ca este un modul integrat in softul ERP WizPro. Deci, au aceeasi baza de date, nu exista desincronizari, erori de conectare si discrepante intre informatiile din ERP si stocurile fizice existente in depozit. Este un modul foarte usor de implementat – dureaza maxim 1 luna implementarea. Trebuie precizat ca WMS functioneaza numai cu solutia software ERP WizPro.

 

-Puteti sa ne dati cateva exemple de implementari din portofoliul de clienti al Wizrom Software? Eventual, implementari complexe?

-Cea mai complexa implementare ar fi la compania Cristim, din industria carnii. Au inceput cu softul de contabilitate WizCount, insa dupa ce compania s-a dezvoltat si a avut o activitate mai complexa au optat sa-l inlocuiasca cu WizPro ERP. Insa inainte de ERP, am implementat ASKI SFA si Roadnet.

Alte implementari de softuri de optimizare in distributie am avut la Intersnack, Pepsi, Delaco si Macromex – acestea fiind numele cele mai cunoscute pe piata din domeniile specifice de activitate.

 

-In final, intrebarea inevitabila: de ce ar alege o companie softurile de optimizare in distributie oferite de Wizrom Software?

-In primul rand, datorita experientei echipei care implementeaza solutiile si expertiza noastra in domeniul distributiei. In al doilea rand, solutiile noastre sunt customizabile nativ la costuri mai mici decat o solutie de tip tier 1. In ce priveste customizarea si interfatarea, incepand cu versiunea 18, WizPro ERP are o interfata full API, adica usureaza interconectarea cu surse externe de date.

Vorbind de interconectare, toate solutiile de optimizare in distributie despre care am vorbit se pot integra cu toate solutiile ERP consacrate de pe piata. Deci, o companie care are deja un soft ERP implementat, chiar daca nu este WizPro ERP, poate beneficia de optimizarile si automatizarile oferite de aceste solutii.

 

Echipa Wizrom Software va ofera toate solutiile de business de care aveti nevoie din prima zi de existenta a companiei dumneavoastra. Solicitati oferte personalizate la adresele de email sales@wizrom.ro si office@wizrom.ro sau la numarul de telefon +40 741 205 604.